Demokracie je v největším ohrožení od druhé světové války, řekl Biden v Normandii

Temné síly, proti nimž bojovali Spojenci před osmdesáti lety, jsou stejné jako ty, jimž čelí dnes. Toto poselství vyslal americký prezident Joe Biden na oslavách 80. výročí vylodění v Normandii s poukazem na ruskou agresi proti Ukrajině. V projevu před válečnými veterány ve francouzském Colleville-sur-Mer varoval, že demokracie je v největším ohrožení od druhé světové války. Slavnosti se ve čtvrtek zúčastnila řada světových státníků v čele s Emmanuelem Macronem, nescházel ani český prezident Petr Pavel.

Boj Ukrajinců proti ruské agresi vystihuje dle Bidena ducha vylodění v Normandii z 6. června 1944. Aktuální konflikt označil jako součást nikdy nekončícího boje mezi diktaturou a svobodou. „Na Ukrajinu vpadl tyran. Ukrajinci bojují s mimořádnou odvahou, utrpěli velké ztráty, ale nikdy neustoupí,“ prohlásil Biden.

Hlavní ceremoniál oslav 80. výročí vylodění Spojenců (zdroj: ČT24)

„Vzdát se tyranům, podvolit se diktátorům je prostě nemyslitelné,“ pokračoval na ceremonii, jež se konala na americkém hřbitově v Normandii. „Pokud to uděláme, znamenalo by to, že jsme zapomněli, co se stalo tady na těch posvátných plážích,“ připomněl Biden s tím, že v Normandii prokázali Spojenci „nerozbornou jednotu“, kterou projevují i dnes v NATO. To označil za „největší vojenskou alianci na světě“, jež je více než kdy dříve odhodlána bránit mír. „V současnosti má NATO 32 členských států a je jednotnější než kdy dříve,“ upozornil americký prezident.

„Izolace nebyla odpovědí před osmdesáti lety a není odpovědí ani dnes,“ dodal Biden.

Projev amerického prezidenta Bidena k 80. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Macron v projevu adresovaném veteránům řekl, že Francie nikdy nezapomene na jejich boj za osvobození Evropy od nacistů. Jedenácti americkým a jednomu britskému veteránovi z druhé světové války udělil Řád čestné legie. „Přišli jste sem, protože svobodný svět potřeboval každého z vás, a vy jste na tuto výzvu odpověděli. Přišli jste sem, abyste z Francie udělali svobodný národ. Dnes jste se vrátili sem, domů, mohu-li to tak říci,“ ocenil Macron.

Macron dále před veterány a světovými lídry poděkoval Ukrajincům za „smysl pro svobodu“ a odvahu, kterou prokazují v boji proti ruským silám. „Jsme tu a neustoupíme,“ slíbil další podporu napadené zemi politik, který v minulosti nevyloučil ani nasazení francouzských jednotek na Ukrajině.

„Naše vděčnost je věčná,“ prohlásil francouzský premiér Gabriel Attal na kanadské vzpomínkové slavnosti v Courseulles-sur-Mer. „Francie nikdy nezapomene na ty, kteří za ni zemřeli,“ zdůraznil. Vzpomínkovému ceremoniálu na pláži Juno přihlíželi také kanadský premiér Justin Trudeau a následník britského trůnu princ William.

Proslov Emmanuela Macrona při oslavách připomínajících 80 let od spojeneckého vylodění v Normandii (zdroj: ČT24)

Král Karel III. a britský premiér Rishi Sunak byli mezi účastníky ceremoniálu, jenž se konal později na počest vojáků, kteří se vylodili na pláži Sword Beach. Král ve svém projevu mimo jiné konstatoval, že svět měl štěstí, že jedna generace „neuhnula“, když byla povolána. V projevu ve francouzštině rovněž vzdal hold „nepředstavitelnému počtu“ francouzských civilistů, kteří padli v bitvě o Normandii, a statečnosti a obětavosti francouzského odboje.

Rusko vzhledem k invazi na Ukrajině pozvánku nedostalo. „Ve Francii se ale zcela vážně mluvilo o tom, že by měl být pozván zástupce Ruska. Argumentem bylo, že Rusko není pouze Vladimir Putin a že je potřeba připomenout roli, kterou sehrál Sovětský svaz při osvobozování Evropy. Zástupci Elysejského paláce se nicméně po komunikaci s Bílým domem rozhodli nepozvat žádného ruského zástupce. Údajně i proto, že ukrajinský prezident Zelenskyj řekl, že pokud by byl pozván zástupce Ruska, tak on do Normandie nepřijede,“ řekl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Zpravodaj ČT Jan Šmíd k oslavám osmdesáti let od vylodění v Normandii (zdroj: ČT24)

Přímých účastníků spojeneckého vylodění každým rokem ubývá, do Normandie jich ve čtvrtek dorazily desítky. Jedním z nich byl třeba veterán z Massachusetts Franklin Simon, který nedávno oslavil sté narozeniny. Žije střídavě v Bostonu a na Floridě, vylodil se v první vlně a zúčastnil se i osvobozování tehdejšího Československa. Den D prý prožíval jako ve snu, není schopen o něm mluvit. Během vylodění se však řídil pravidlem, které mu poradili zkušenější: „Musíte se hýbat. Když se nehýbete, tak vás stejně zabijí,“ sdělil.

Kromě oficiálního ceremoniálu proběhla po celém pobřeží v blízkosti pláží vylodění řada dalších vzpomínkových akcí, jako třeba koncerty či přehlídky vojenské dobové techniky.

Události: Oslavy 80. výročí vylodění v Normandii (zdroj: ČT24)

Pavel navštívil pláž Omaha

Český prezident Pavel přiletěl do Normandie společně s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou dopoledne. Setkal se se zástupci českých klubů vojenské historie a navštívil pláž Omaha, kde se před osmdesáti lety vylodilo přes čtyřicet tisíc amerických vojáků.

Ačkoli výročí vylodění připadá na čtvrtek, řada připomínkových akcí a oslav porážky okupantů se konala už v uplynulých dnech.