TÉMA

Vylodění v Normandii

Zemřel válečný veterán Charles Gad Strasser, účastník boje o Dunkerk

V pondělí 10. června zemřel veterán československé armády z druhé světové války Charles Gad Strasser, bylo mu 97 let. O jeho úmrtí v pátek informovalo ministerstvo obrany. Strasser, který v sedmnácti letech dobrovolně vstoupil do československé armády ve Velké Británii, se účastnil bojů u Dunkerku a byl členem československé delegace tribunálu soudícího válečné zločince v Norimberku. V minulém týdnu se ještě v Normandii účastnil 80. výročí vylodění Spojenců.
14. 6. 2024|

„Když se nehýbete, tak vás stejně zabijí.“ Veteránů, kteří zažili Den D na vlastní kůži, ubývá

Francouzský prezident Emmanuel Macron udělil v rámci osmdesátého výročí Dne D Řád čestné legie jedenácti americkým a jednomu britskému veteránovi z druhé světové války. Přímých účastníků spojeneckého vylodění každým rokem ubývá. Do Normandie jich letos dorazily desítky, mnohým je už ale přes sto let a akce se nejspíš účastní naposledy. Jeden z veteránů zemřel ve svých 102 letech přímo cestou na ceremonii oslavy ve Francii.
6. 6. 2024|

Demokracie je v největším ohrožení od druhé světové války, řekl Biden v Normandii

Temné síly, proti nimž bojovali Spojenci před osmdesáti lety, jsou stejné jako ty, jimž čelí dnes. Toto poselství vyslal americký prezident Joe Biden na oslavách 80. výročí vylodění v Normandii s poukazem na ruskou agresi proti Ukrajině. V projevu před válečnými veterány ve francouzském Colleville-sur-Mer varoval, že demokracie je v největším ohrožení od druhé světové války. Slavnosti se ve čtvrtek zúčastnila řada světových státníků v čele s Emmanuelem Macronem, nescházel ani český prezident Petr Pavel.
6. 6. 2024Aktualizováno6. 6. 2024, 19:40|

Zachraňte vojína Nilanda. Spielbergův film o Dni D inspiroval skutečný příběh

Zachraňte vojína Ryana, zní jasně rozkaz v názvu jednoho z nejznámějších filmů, které se odehrávají během vylodění v Normandii v roce 1944. Události, která 6. června před osmdesáti lety pomohla zvrátit druhou světovou válku ve prospěch Spojenců. Do bojů se tehdy zapojili i bratři Nilandovi, jejichž skutečné osudy se staly volnou předlohou pro oscarové válečné drama Stevena Spielberga.
6. 6. 2024|

KVÍZ: Co měly společného moruše se Dnem D a dalších devět otázek o vylodění v Normandii

Před osmdesáti lety se na francouzských plážích vylodili vojáci, kteří měli pomoci s osvobozením Evropy. Tisíce jich zemřely ještě ten den, další desítky tisíc během dalších bojů. Jak dobře se orientujete v historii operace Overlord?
6. 6. 2024|

Vylodění v Normandii otevřelo novou frontu a nasměrovalo Hitlera k porážce

Den D, operace Overlord, vylodění v Normandii. Tři pojmy, které změnily podobu Evropy. Kdyby se nepodařilo 6. června 1944 otevřít druhou frontu, mohl Adolf Hitler pokračovat v budování „pevnosti Německo“ a prodlužovat tak utrpení stovek milionů lidí.
6. 6. 2024|

Karel III. ocenil odvahu účastníků vylodění v Normandii. Oslavy osmdesátého výročí zahájil i Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron zahájil ve středu třídenní oslavy 80. výročí vylodění spojenců v Normandii z 6. června 1944. Šéf Elysejského paláce předsedal prvnímu ceremoniálu v Plumelecu na západě země, aby uctil památku bretaňských odbojářů a francouzských výsadkářů v britských speciálních jednotkách SAS, kteří v noci na 6. června 1944 zahájili operaci Overlord s cílem ukončit druhou světovou válku. Britský král Karel III. na ceremonii v Portsmouthu vyzdvihl odvahu a houževnatost účastníků vylodění v Normandii. Akcí se mají účastnit i americký prezident Joe Biden či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
5. 6. 2024Aktualizováno5. 6. 2024, 21:37|

Operace Tiger byla nepovedenou přípravou na Den D, o které se raději nemluvilo

Vylodění v Normandii znamenalo obrat v zatím největším konfliktu, jaký lidstvo poznalo – druhé světové válce. Pro maximalizaci úspěšnosti vylodění se Spojenci rozhodli pro uspořádání vojenského cvičení. Zvolena byla přímořská oblast jižní Anglie kolem městečka Slapton. Jenže přípravy nedopadly podle plánů. Kvůli sérii chyb a omylů cvičení skončilo smrtí stovek amerických vojáků.
5. 6. 2024|

Biden přiletěl do Francie na jednání se spojenci a oslavy 80. výročí Dne D

Americký prezident Joe Biden ve středu zahájil státní návštěvu Francie, kde se zúčastní oslav 80. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Kromě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se setká mimo jiné i se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Návštěva má trvat do 9. června.
5. 6. 2024|

V New Yorku zemřela Betty Lee Knorr, podporovatelka tamní české komunity

V noci na pondělí zemřela v New Yorku významná členka a podporovatelka české komunity na Manhattanu Betty Lee Knorr, bylo jí 88 let. Vdova po nositeli Řádu britského impéria generálu Miloši Knorrovi v minulosti pracovala pro americké ministerstvo zahraničí nebo spolupracovala s tajnou službou.
9. 1. 2023|

Na výročí vylodění Spojenců se v Normandii otevřel nový britský památník

Na francouzském pobřeží ve vesnici Ver-sur-Mer se na 77. výročí vylodění vojsk v Normandii slavnostně otevřel nový britský památník obětem padlým v roce 1944 při této operaci. Nedělní akce se uskutečnila za hudebního doprovodu dudáků a přeletu francouzské akrobatické letky Patrouille de France. Památník otevřela francouzská ministryně obrany Florence Parlyová, píše agentura AFP.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 20:08|