Zemřel válečný veterán Charles Gad Strasser, účastník boje o Dunkerk

V pondělí 10. června zemřel veterán československé armády z druhé světové války Charles Gad Strasser, bylo mu 97 let. O jeho úmrtí v pátek informovalo ministerstvo obrany. Strasser, který v sedmnácti letech dobrovolně vstoupil do československé armády ve Velké Británii, se účastnil bojů u Dunkerku a byl členem československé delegace tribunálu soudícího válečné zločince v Norimberku. V minulém týdnu se ještě v Normandii účastnil 80. výročí vylodění Spojenců.

„S hlubokým zármutkem jsem obdržela zprávu, že nás opustil jeden z posledních válečných veteránů druhé světové války. Upřímnou soustrast pozůstalým. Nikdy nezapomeneme!,“ vyjádřila lítost nad úmrtím Charlese Strassera ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Strasser se narodil 23. dubna 1927 v Charodu na britském mandátním území Palestiny, avšak záhy se jeho domovem staly severozápadní Čechy, konkrétně Teplice, kam se jeho rodiče přestěhovali. Když mu bylo jedenáct let, rodiče včas rozpoznali nacistickou hrozbu a posadili ho na vlak, který z tehdejšího Wilsonova nádraží v Praze vyjížděl do Velké Británie. Podobné dětské transporty začal později organizovat sir Nicholas Winton.

Po dokončení střední školy v sedmnácti letech vstoupil do československé armády ve Velké Británii. Absolvoval boje o francouzský přístav Dunkerk. U jednotky sloužil jako spojka jezdící na motorce. Těsně po skončení války spolu s dalšími motocyklisty doprovázel konvoj vojenských vozidel na československé území.

Válečný veterán Charles Strasser v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Čekání na demobilizaci si krátil vypomáháním československé misi u mezinárodního soudního dvora v německém Norimberku. Jelikož mluvil několika jazyky, pomáhal zpracovávat podklady, na jejichž základě byli nacističtí zločinci posíláni zpět do Prahy, aby byli souzeni.

Od roku 1946 žil Strasser opět v Anglii. Jeho prvním zaměstnáním byla práce v obchodu s fotoaparáty, která mu následně otevřela cestu ke kariéře profesionálního fotografa. Kromě fotografování se stalo jeho vášní také létání a nezanevřel ani na další dobročinné aktivity v rámci charitativní organizace Rotary club.

Strasser byl nositelem řady vyznamenání. Britská královna Alžběta II. ho v roce 2000 ocenila Řádem britského impéria, v srpnu 2012 převzal z rukou tehdejšího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Záslužný kříž III. stupně a loni obdržel Kříž obrany státu ministra obrany ČR.

V minulém týdnu byl Strasser jedním ze dvou hlavních účastníků a reprezentantů za válečné veterány československé armády z druhé světové války na hlavních oslavách k 80. výročí vylodění na Omaha Beach v Normandii.