Biden přiletěl do Francie na jednání se spojenci a oslavy 80. výročí Dne D

Americký prezident Joe Biden ve středu zahájil státní návštěvu Francie, kde se zúčastní oslav 80. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Kromě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se setká mimo jiné i se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Návštěva má trvat do 9. června.

Biden přistál na letišti Orly nedaleko Paříže v 09:28 SELČ a na místě ho přivítal francouzský premiér Gabriel Attal. Ve čtvrtek se americký prezident vydá na pláže v Normandii na osmdesáté výročí Dne D. Tuto rozsáhlou operaci za druhé světové války v největším utajení provedli Američané, Britové a komanda hnutí Svobodná Francie, aby připravili půdu pro osvobození Francie a porážku nacistického Německa.

Za přítomnosti Bidena, ale také za účasti krále Karla III., německého kancléře Olafa Scholze a italské hlavy státu Sergia Mattarelly či českého prezidenta Petra Pavla bude Macron podle AFP demonstrovat jednotu západního světa v době, kdy Evropa opět čelí velkému konfliktu.

Jako výrazný symbol bude přítomen Zelenskyj, s nímž bude Biden hovořit, aby zjistil „jak může pokračovat prohlubování podpory Kyjeva“. Další jednání mezi oběma muži jsou naplánována během summitu G7 v Itálii ve dnech 13. až 15. června.

Rusko, které bylo pozváno před deseti lety, bylo z oslav formálně vyloučeno právě kvůli své útočné válce proti Ukrajině.