V New Yorku zemřela Betty Lee Knorr, podporovatelka tamní české komunity

V noci na pondělí zemřela v New Yorku významná členka a podporovatelka české komunity na Manhattanu Betty Lee Knorr, bylo jí 88 let. Vdova po nositeli Řádu britského impéria generálu Miloši Knorrovi v minulosti pracovala pro americké ministerstvo zahraničí nebo spolupracovala s tajnou službou.

Betty Lee se narodila 10. září 1934, se svým manželem se seznámila v období studené války. Poprvé se potkali koncem padesátých let v Nizozemsku, kde byl Miloš na obchodní cestě. „Pracovala jsem na americkém ministerstvu zahraničí. Potkali jsme se na koktejlové party. Domluvili jsme si schůzku na oběd a pak na večeři,“ vzpomínala v roce 2019 Betty Lee na první setkání. Vzali se v roce 1961.

„Z jeho minulosti jsem věděla jen něco. Věděla jsem o jeho špionské činnosti, protože když jsem si s ním poprvé vyšla v Holandsku, můj tehdejší šéf si mě zavolal a řekl, abych byla opatrná. Nahlásili to dokonce dva lidé, věděli, že je špion,“ vzpomínala. Za muže si brala dvaačtyřicetiletého úspěšného manažera nejstarší americké pojišťovny, který měl na starosti celou Evropu a k ní i Blízký východ.

Miloš Knorr bojoval v československé zahraniční armádě ve Francii, po její porážce v Anglii zažil nebezpečné vylodění v Normandii. Domů do Československa se vrátil jako hrdina, poměry ale změnil únor 1948 – v komunistickém Československu ho čekalo vězení nebo popraviště. Další útěk na Západ tak byl jasnou volbou.

Český národní dům v New Yorku

Knorrovi působili v organizaci, která se snažila zvelebit Český národní dům v New Yorku. „Byl tehdy ve velmi špatném stavu. I já jsem jim tam pomáhala, organizovala jsem bály, celých patnáct let,“ vzpomínala před čtyřmi lety Betty Lee.

Právě Miloš Knorr přispěl k tomu, že Českou národní budovu získala Česká republika. Dodnes v rozlehlém domě na Manhattanu sídlí České centrum i konzulát. Betty Lee byla významnou členkou a podporovatelkou české komunity na Manhattanu až do pozdního věku. „Během posledních covidovych let už nemohla být bohužel i v důsledku nemoci aktivní,“ řekl historik Pavel Paleček, který je s rodinou v kontaktu a informoval o úmrtí Betty Lee média. 

Miloš Knorr zemřel 1. července 2008. Jeho ostatky byly uloženy v rodných Ivančicích o deset let později v den jeho nedožitých stých narozenin.