TÉMA

Únor 1948

Už před únorem 1948 upozorňovali Koželuhová a Schwarz na limity demokracie. Reportéři ČT natáčeli s jejich blízkými

V neděli uběhlo šestasedmdesát let od absolutního převzetí moci komunisty, kterému se v době takzvaného reálného socialismu říkalo Vítězný únor. Mezi dvě výrazné tehdejší politické osobnosti patřili i Helena Koželuhová a František Schwarz, kteří už v letech před úplným vítězstvím pracujícího lidu upozorňovali na limity poválečné demokracie v Československu. David Vondráček pro Reportéry ČT natočil, jak na ně vzpomínají jejich blízcí.
27. 2. 2024|

Bouzov i okolní pozemky zůstávají státu. Ústavní soud zamítl stížnost Německého řádu

Hrad Bouzov, včetně devíti přiléhajících pozemků, zůstane českému státu. Ústavní soud (ÚS) v úterý zamítl stížnost České provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě (takzvaného Německého řádu), který se domáhá navrácení majetku, zabaveného nacisty na začátku druhé světové války. Majetek později konfiskoval československý stát jako nacistický majetek. Podle ÚS nelze překročit rozhodné datum pro restituční nároky, které stanovil zákon z roku 2012 na 25. února 1948. Protokolárně Československo převzalo majetek řádu k 1. květnu 1947.
11. 7. 2023|

Měnová reforma před 70 lety ožebračila lidi. Nic tak radikálního už se podle historika nemůže stát

Před 70 lety měnová reforma připravila většinu obyvatel Československa o úspory. Tehdejší režim ji do poslední chvíle tajil. Po celé zemi vypukla víc než stovka protestů, největší se odehrály v Plzni. Demokratické zřízení, fungující instituce a zapojení Česka do globálních trhů jsou podle historika a ekonoma Radka Soběharta, který byl hostem Událostí, komentářů, nejlepší obranou proti tomu, aby se podobný radikální scénář opakoval.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 20:18|

Postavila se komunistům a skončila ve vězení. V Praze odhalili pamětní desku Růženy Vackové

Zástupci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze odhalili ve čtvrtek pamětní desku dlouholeté vězeňkyně komunistického režimu Růženy Vackové. Rodačka z Velkého Meziříčí byla druhou profesorkou v historii Univerzity Karlovy, v 50. letech byla odsouzena ve velkém politickém procesu a ve vězení strávila skoro 16 let. Deska je k vidění na hlavní budově fakulty. Je připomínkou toho, že máme odpovědnost svědčit o důležitosti poznávání a svobodné debaty, a to i za cenu obětí, řekla děkanka fakulty Eva Lehečková.
11. 5. 2023|

Vystrčil: Svoboda a demokracie nejsou zadarmo, je třeba podporovat Ukrajinu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) u příležitosti 75. výročí pochodu studentů na Hrad připomněl, že svoboda a demokracie nejsou zadarmo a je potřeba ostražitosti před projevy autoritářství. Za lidi, kteří bojují za svobodu a dodržování základních lidských práv, je potřeba se postavit, řekl. Ukrajina, kterou napadlo Rusko, podle něj nyní zažívá podobně jako v roce 1948 Československo útlak svobody.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 13:15|

Únor 1948 přinesl konec demokracie v Československu na čtyřicet let

Před pětasedmdesáti lety dostal politický převrat k moci Komunistickou stranu Československa (KSČ) vedenou Klementem Gottwaldem. Československo se tak na více než čtyřicet let dostalo do područí Sovětského svazu. Pro zemi to znamenalo zaostávání za světem, devastaci hospodářství, velké materiální a morální škody i lidské tragédie. Zlomovým datem se stal 25. únor 1948, kdy tehdejší prezident Edvard Beneš ustoupil nátlaku KSČ, podepsal demisi nekomunistických ministrů a jmenoval nové – navržené komunisty.
25. 2. 2023|

Naprostá vnitřní svoboda a důsledná pravdivost. Na divadle se rozpíná osud vězněné Růženy Vackové

Posluchárnu Univerzity Karlovy musela vyměnit za tajné přednášky ve vězeňské cele. O osudu univerzitní profesorky Růženy Vackové napsala divadelní scénář herečka Lucie Trmíková. Hru v režii Jana Nebeského uvádí spolek Jedl na malé scéně Švandova divadla v Praze, pod názvem Ženy, držte huby!
13. 2. 2023|

V New Yorku zemřela Betty Lee Knorr, podporovatelka tamní české komunity

V noci na pondělí zemřela v New Yorku významná členka a podporovatelka české komunity na Manhattanu Betty Lee Knorr, bylo jí 88 let. Vdova po nositeli Řádu britského impéria generálu Miloši Knorrovi v minulosti pracovala pro americké ministerstvo zahraničí nebo spolupracovala s tajnou službou.
9. 1. 2023|

Agenti StB se na hranicích vydávali za Američany. Akci Kámen připomíná komiks

Po komunistickém převratu v únoru 1948 se řada lidí snažila Československo opustit. Část se jich stala obětí Akce Kámen, tedy léčky, do níž je vlákala Státní bezpečnost. Komiks, který to připomíná, vychází ze skutečných událostí na Domažlicku.
19. 12. 2022|

Bratr musel poslouchat proces a napsat o něm úkol, vzpomíná syn muže popraveného spolu se Slánským

Před sedmdesáti lety komunisté popravili Rudolfa Slánského a dalších deset lidí. Vnitrostranická čistka na popud Moskvy byla další z řady politických procesů v totalitním Československu 50. let 20. století. Ziscenované soudní řízení mělo utužit disciplínu předních stranických kádrů nastolením atmosféry strachu. V rámci procesu se Slánským přišel o otce i tehdy pětiletý Karel Šling. V Událostech, komentářích vzpomínal, jak jeho bratr musel v rádiu proces poslouchat a napsat o něm úkol.
3. 12. 2022|

Do Česka přiletěl nový papežský nuncius. Na letišti ho přivítal Duka

Do Česka přiletěl nový apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Na letišti ho přivítal kardinál Dominik Duka, který je v pátek poslední den ve své funkci. První kroky nového nuncia zamíří do pražského arcibiskupského paláce. V sobotu se pak zúčastní uvedení Jana Graubnera do funkce pražského arcibiskupa. Arcibiskupa Okola čeká v Česku například jmenování nových biskupů či vyjednávání o mezinárodní smlouvě.
1. 7. 2022|

Pardubický odvolací soud uznal část nároků Colloredo-Mansfeldů na mobiliář z Opočna

Odvolací soud v Pardubicích uznal nárok Colloredo-Mansfeldů na vydání části mobiliáře zámku Opočno. Konkrétní předměty bude teprve nutné určit. Soud uznal nároky potomků knížete Josefa Colloredo-Mannsfelda narozeného roku 1866. Zamítl další část požadavku na vydání předmětů, které dřív náležely Josefu Colloredo-Mannsfeldovi narozenému v roce 1910. Řízení bylo obnoveno rozhodnutím Ústavního soudu.
23. 6. 2022|

Je výročí komunistického nástupu k moci. Češi si připomínají oběti totality

Před třiasedmdesáti lety, 25. února 1948, převzala moc ve státě Komunistická strana Československa a nasměrovala zemi ke stalinistické totalitě. Bolševický puč, dobové studentské protesty i oběti nastoleného režimu si ve čtvrtek připomínají Češi na pietních akcích v Praze i v Brně.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 19:05|

30 let zpět: Výročí Vítězného února

Lidé se sešli na Václavském náměstí v Praze, aby si připomněli 25. únor 1948. Na shromáždění požadovali rozbití informačního monopolu, debolševizaci veřejného života a uznání 3. odboje. Poslechněte si, co znamenal Vítězný únor pro politického vězně Čestmíra Čejku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 2. 2021|

30 let zpět: Poznávat minulost znamená pochopit současnost

V Praze, Vítkově a Olomouci si lidé připomínali dvě významné události. Jednu, kterou minulý režim zamlčoval, a druhou, kterou naopak každoročně okázale slavil: upálení Jana Zajíce v roce 1969 a únorové události roku 1948.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
25. 2. 2020|

Policie před 71 lety rozehnala pochod studentů za demokracii. „Byl jediným činem uprostřed mlčící veřejnosti,“ řekl Pithart

Poslední velký pokus o zastavení komunistické totality rozprášila policie – věrná již novému režimu – v Nerudově ulici před 71 lety. Na Hrad šli studenti s výzvou prezidentu Benešovi, aby neustupoval komunistickým požadavkům. Události roku 1948 si připomněli pamětníci, dnešní studenti i politici u památníku v Nerudově ulici.
25. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 12:16|

Polozapomenutá disidentka Růžena Vacková. Ani komunistické žaláře ji nedokázaly zlomit

Růžena Vacková patřila mezi několik málo pedagogů Karlovy univerzity, kteří doprovodili vysokoškolské studenty během protestního pochodu na Pražský hrad v únoru 1948. Komunisté ji odsoudili na 22 let, za mřížemi si odseděla 16 roků. I tak se ale dál angažovala v protirežimních aktivitách. Růžena Vacková byla jednou z nejdéle vězněných žen, dnes ale není tak známá. I proto se v pátek večer koná mše na její počest v katedrále sv. Víta.
21. 12. 2018|

Kolektivizace změnila venkov a postihla statisíce lidí. Začala před 70 lety

Vyvlastnění půdy, zabavení zvířat, strojů i nemovitostí – výsledek kolektivizace zemědělství, při níž sedláci přišli o všechno včetně svobody. Před 70 lety, 21. března 1948, přijalo Ústavodárné Národní shromáždění několik zemědělských zákonů, které kolektivizaci ve své podstatě zahájily. A ta od základů proměnila hospodaření na zdejším venkově, postihla statisíce lidí… a její následky jsou patrné dodnes.
21. 3. 2018|

Pět verzí smrti Jana Masaryka. Rusko klíčové dokumenty stále tají

Jan Masaryk byl synem prvního československého prezidenta, politikem a ministrem zahraničí. Po komunistickém puči v roce 1948 zůstal jako jediný demokratický ministr ve vládě, záhy ale tragicky zemřel – od jeho záhadné smrti právě uplynulo 70 let. Propaganda od první chvíle trvala na tom, že spáchal sebevraždu a této verze se držela až do pádu režimu. Novější vyšetřování ukázalo, že Masarykovi někdo ke smrti „pomohl“, viníka se však dodnes nepodařilo určit. Podle policie by k vyšetření mohly pomoci neodtajněné dokumenty z ruských archivů, ty ale země opakovaně odmítla Česku vydat.
10. 3. 2018|
Únor 1948

„Komunistický převrat v Československu vyvolal na Západě několik týdnů doslovné válečné psychózy.“

Dramatické únorové události roku 1948, jež v Československu vyústily v komunistické převzetí moci, neušly pozornosti za hranicemi republiky a měly za následek několik významných mezinárodněpolitických kroků a pohybů. Jaké z nich byly těmi klíčovými v době rodící se bipolarity a padající železné opony v kulisách studené války?
5. 3. 2018|
Únor 1948

Výročí Února se slavilo velkolepě. V roce 1958 nastoupilo pět tisíc milicionářů

Takzvaný Vítězný únor patřil během jedenačtyřiceti let totality k hlavním komunistickým svátkům. Deset let od převzetí moci ho strana připomněla například přehlídkou pěti tisíc milicionářů na Letné.
25. 2. 2018|
Únor 1948

Únor 1948 připomněly piety i demonstrace. Zazněla varování před rostoucí úlohou komunistů

Na řadě míst Česka si lidé připomněli 70. výročí komunistického převratu z roku 1948. V pražské Nerudově ulici proběhl pietní akt na památku potlačeného studentského pochodu. Na Václavském náměstí demonstrovaly stovky lidí za svobodu, demokracii a svobodné podnikání. Kulaté výročí převratu připomněla i mše za kněze Josefa Toufara, který byl jednou z obětí komunistického režimu. Večer předá ministr kultury resortní ocenění perzekvovaným umělcům.
25. 2. 2018Aktualizováno25. 2. 2018, 20:07|
Únor 1948

Byli to sadisti, že to svět neviděl, vzpomíná odbojář na komunistické dozorce

Čtyřicet let komunismu přineslo mnoho tragických příběhů. Za aktivní odboj a odpor proti totalitnímu režimu se proto už sedm let uděluje ocenění. Zatím ho dostalo víc než patnáct set lidí. Mezi nimi i Vladimír Stehlík, který byl v padesátých letech odsouzený k práci v uranových dolech. Své vzpomínky nyní předává dětem na školách.
25. 2. 2018|
Únor 1948

Tragédie demokrata. Před 70 lety podlehl Beneš Gottwaldově rudé síle

Ještě čtyřiadvacátého února měl být prezident Edvard Beneš připravený vzdorovat. Následujícího dne, po pětidenním nátlaku komunistických funkcionářů vedených předsedou vlády Klementem Gottwaldem, ale podruhé ve své kariéře kapituloval před totalitní mocí – a jeho podpis pod demisí demokratických ministrů nasměřoval Československo ke čtyřem dekádám nesvobody. Od 25. února 1948 uplynulo sedmdesát let.
25. 2. 2018|