Přestřelka příslušníků StB. Dvě skupiny šly pro stejného muže, ale nevěděly o sobě

Události: Přestřelka mezi příslušníky Státní bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Opomenutý, ale zajímavý dokument objevili badatelé v Archivu bezpečnostních složek (ABS). Popisuje přestřelku mezi příslušníky Státní bezpečnosti (StB). Došlo k ní koncem čtyřicátých let v Praze. Podle historiků je důkazem chaosu, který v tajné policii panoval nedlouho po komunistickém převratu.

Bylo 1. října 1949 kolem deváté večer, když k domu v Ondříčkově ulici na pražských Vinohradech přijeli tři příslušníci StB. „Pokoušeli se zatknout jakéhosi pana Jiráska, o kterém měli nevěrohodnou a neověřenou informaci, že se chystá přepadnout Československý rozhlas,“ přiblížil badatel Radek Schovánek z ABS a Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Jirásek ale nebyl doma. Když „estébáci“ vycházeli zpět na ulici, tak si na protějším chodníku všimli muže. V domnění, že jde o podezřelého, ho zadrželi. „Odvedli ho k hřbitovní zdi a tam ho podrobili prohlídce. Sebrali mu zbraň, takže se domnívali, že jde o pachatele,“ vysvětlil dále Schovánek.

V tu chvíli si jeden z nich všiml, že k nim přibíhají další dvě postavy, a stiskl spoušť samopalu. Zasáhl muže u zdi i přibíhající dvojici. „Slyšel jsem, jak muž stojící u zdi volal o pomoc a žádal zavolání lékaře. Teprve nyní jsem zaslechl výkřik: To jsou od státní bezpečnosti,“ uvedl v protokolu strážmistr StB Vlastimil Vanča v říjnu 1949.

„Na silnici leželi dva příslušníci StB, jeden byl smrtelně a druhý vážně zraněn. Ten střelbu přežil,“ dodal Schovánek. Ukázalo se, že obě skupiny šly zatknout stejného člověka, navzájem o sobě ale nevěděly.

Chaos v StB

Podle historiků celý případ, který nyní objevili v archivech, poukazuje na to, jak chaoticky byla ve čtyřicátých a padesátých letech Státní bezpečnost řízená.

„Ty útvary mezi sebou nekomunikovaly nebo nebyl nějaký vyloženě centralizační moment, který by koordinoval jejich aktivity. Tam byly různé konkurence mezi příslušníky StB na vyšších pozicích,“ nastínil historik Jan Kalous z ÚSTR.

Když v roce 1949 přišli do Československa sovětští poradci, měli vlastní zájmy a StB začala pracovat i na jejich pokyny. Reforma systému pak přišla o pět let později.