Kritiky režimu tajně sledovali v civilu. Spisy StB dosud uchovává Archiv bezpečnostních složek

Události, komentáře: Zástupce ředitele Archivu bezpečnostních složek Bursík o roli StB 17. listopadu (zdroj: ČT24)

Během 17. listopadu 1989 sehráli významnou roli příslušníci StB, kteří sledovali studentskou manifestaci a poté řešili zásah proti demonstrantům. Archiv bezpečnostních složek uchovává spisy, které ukazují, jakým způsobem StB v dekádách před sametovou revolucí sledovala oponenty režimu, často v civilním oblečení a škodovkách. Velké množství materiálů mapujících práci StB se již podařilo digitalizovat a jsou dostupné v rámci eBadatelny, řekl v pořadu Události, komentáře zástupce ředitele Archivu bezpečnostních složek Tomáš Bursík.

Postup StB vůči odpůrcům komunistického režimu lze demonstrovat třeba na případu Petrušky Šustrové. „Spis StB ze 70. a 80. let vedený na Šustrovou byl po 17. listopadu 1989 skartován. Typologicky je těch svazků ale mnohem více. Prvním kontaktem jsou události z konce 60. let a vyšetřování kolem Hnutí revoluční mládeže. Petruška byla poté odsouzena na dva roky,“ uvedl Bursík.

Další vyšetřovací spis byl veden v souvislosti s Chartou 77, kterou Šustrová podepsala. „Ten vyšetřovací spis je obsáhlý, obsahuje desítky svazků, desítky a stovky výslechů lidí, kteří podepsali Chartu 77 v roce 1977,“ uvedl Bursík.

Další svazky na oponenty komunistického režimu vedla takzvaná Správa sledování.

„Státní bezpečnost v civilních šatech, ve škodovkách a podobně sledovala dotyčné osoby, s kým se setkávají, co si říkají, kde nakupují,“ popisuje Bursík práci StB. 

Do archivních materiálů StB může za určitých podmínek nahlédnout i veřejnost.

Některé spisy jsou přístupné také v rámci eBadatelny. „Archiv bezpečnostních složek digitalizoval v posledních letech obrovské množství materiálů, třeba svazkové agendy. Ve chvíli, kdy tu máme přes dvacet tisíc metrů běžných archiválií, tak je tu snaha se v 21. století přiblížit badatelům až do jejich křesla a pohodlí,“ konstatoval Bursík.

V eBadatelně se podle zástupce ředitele archivu nacházejí materiály takzvaného bývalého studijního ústavu.

„Jsou to věci spojené s koncem války, respektive nástupem komunistického režimu. Velká část materiálů dokumentuje represe vůči oponentům. Je tu ale také následné přešetřování událostí formou inspekce ministra vnitra. Nově byly do eBadatelny vloženy zvláštní vyšetřovací spisy, materiály bývalých komunistických prominentů, kteří byli po roce 1968 nepohodlní,“ říká Bursík.