Agenti StB se na hranicích vydávali za Američany. Akci Kámen připomíná komiks

Události: Léčku StB připomíná komiks (zdroj: ČT24)

Po komunistickém převratu v únoru 1948 se řada lidí snažila Československo opustit. Část se jich stala obětí Akce Kámen, tedy léčky, do níž je vlákala Státní bezpečnost. Komiks, který to připomíná, vychází ze skutečných událostí na Domažlicku.

Rok 1948. Komunisté se ujali moci, hranice jsou uzavřené. Stanislav Liška, velitel stanice SNB v pohraničí, dostává rozkaz pomoci vytvořit past na ty, kteří chtějí přejít do Německa.

Akce začala na hrázi rybníka nedaleko Všerub. Skutečná státní hranice byla ale asi o sto metrů dál. „Jakmile přešli na druhou stranu hráze, tak si je tam vyzvedli lidé v německých uniformách a dovedli je do budovy, která byla vybavena jako německá celnice s úřadovnou amerických důstojníků,“ popisuje spisovatelka a badatelka Václava Jandečková.

Ve skutečnosti šlo ale o domek v dnes už zaniklé obci Myslív. Domnělí Američané byli agenti StB. „Lidé si mysleli, že jsou na svobodné půdě v Německu, že můžou vyprávět o všem, co by normálně v Československu neřekli. A tady sny těch lidí končily,“ vypráví Jandečková.

Co nejvěrnější zachycení prostředí

Čekalo je vězení, stejně jako Stanislava Lišku. Ten se na akci podílel, zároveň o ní ale předával informace skutečným Američanům a sám pomáhal lidem hranici bezpečně přejít. Příběh se odehrává i v pražských kulisách. Evžen Abrahamovič, důstojník StB a jeden z hlavních strůjců Akce Kámen, sídlil ve Washingtonově ulici.

„Vždycky se snažím, aby reálie a prostředí byly co nejvěrnější,“ uvádí kreslíř Michal Kocián. Z komiksu vznikla i výstava. Teď je umístěná na klatovském gymnáziu a měla by se objevit na dalších školách v Česku i Německu. „Doufám, že tohle bude také sloužit mládeži, aby si to třeba dál nastudovala,“ prohlašuje Kocián.

Život Stanislava Lišky skončil v roce 1980 v Kanadě. Jeho protivník z StB se mezitím stal ředitelem obchodního domu. Kvůli podílu na Akci Kámen byl obviněn v roce 2013 jako dvaadevadesátiletý. Brzy na to zemřel.