„Vstanete a nevíte, co vás čeká.“ Boje vyhání Ukrajince z příhraničí

Události: Situace na hranicích Ruska a Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Moskva oznámila, že posílá další dělostřelectvo do ruské Kurské oblasti, kde pokračuje průnik ukrajinských jednotek. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj ho označil za preventivní tah, který má zabránit obsazení města Sumy. Právě Sumský region na Ukrajině nepřestává čelit silnému ostřelování, útoky tak dál vyhánějí tamní obyvatele z domovů v pohraničí. V oblasti natáčel štáb ČT se zpravodajem Janem Řápkem.

Ukrajinské jednotky už obsadily například ruské město Sudža. Mluví se o tom, že momentálně ovládají dvanáct set kilometrů čtverečních a zhruba devadesát obcí. Jednotky se měly dostat až třicet kilometrů do ruského vnitrozemí.

Štáb ČT natáčel nějakých deset kilometrů od Sudžy. „Teď tu panuje relativní klid. Ospalé poledne trojice vojáků, kteří na bývalý hraniční přechod dohlížejí, naruší jen průjezdy vozidel. Ukrajinci do Ruska posílají další muže. Je očividné, že boje se posunuly,“ popsal Řápek. Na místě jsou patrné stopy po těžkých bojích, ať už to jsou díry v zemi, nebo zničená celnice.

Kyjev oznámil, že chtěl za ukrajinsko-ruskými hranicemi vytvořit nárazníkové pásmo. Z Kurské oblasti má totiž mířit nejvíc útoků, kvůli kterým se musela evakuovat velká část pohraničí.

Například Leonid žil spolu s manželkou několik kilometrů od hranic. Zvýšená intenzita bojů je ale vyhnala, puma mu zničila minulý týden pozemek. „Ve čtyři hodiny ráno, všichni spali – děti i my,“ přiblížil. Přemístili se proto do domu jejich dcery. Jenže čtyři dny po příjezdu na zdánlivě bezpečnější místo je ruský útok opět našel. „Je těžké, když vstanete a nevíte, co vás zase čeká,“ konstatovala Olena.

Právě civilní obyvatelstvo je v poslední době podle ukrajinských sil nejčastějším cílem ruských útoků. „V poslední době hodně útočí i za pomoci naváděných bomb KAB,“ uvedl mluvčí operační a taktické skupiny Siversk Vadim Mysnik.