Ukrajina zničila ruskou válečnou loď kotvící na okupovaném Krymu

Události: Destrukce ruské výsadkové lodi (zdroj: ČT24)

Velitel ukrajinského letectva oznámil, že ukrajinské síly vyhodily do povětří ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Výbuchy a následný požár se objevily na Krymu v Ruskem okupovaném přístavu ve městě Feodosija. Ruské ministerstvo obrany úder na Novočerkassk potvrdilo, podle něj je ale loď poničená. Velitel ukrajinského letectva poděkoval pilotům, kteří podle něj odvedli přesnou práci.

Mohutný výbuch se v noci na úterý ozval nad přístavem ve Feodosiji, kde tou dobou kotvila ruská loď. Po nepřehlédnutelné explozi následoval požár doprovázený menšími výbuchy. Ukrajinské letectvo brzy oznámilo, že v krymském přístavu zasáhlo výsadkovou loď Novočerkassk, která už od loňska slouží ruské invazi.

„Flotila v Rusku se stává menší a menší. Díky pilotům letectva a všem zúčastněným za precizní práci,“ napsal na Telegramu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Podle letectva přístav zasáhly střely s plochou dráhou letu, neupřesnilo ale, jakého typu. Takovou munici Ukrajině dodala Británie a Francie, napsal list Ukrajinska pravda.

Plavidlo dlouhé 112 metrů, schopné přepravovat dvě stovky vojáků i s technikou, bylo podle velitele ukrajinského letectva cennou lodí. Mluvčí letectva Jurij Ihnat uvedl, že Novočerkassk je po útoku mimo službu, protože na něm vybuchla skladovaná munice. Opravit plavidlo bude podle něj velmi těžké.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu poznamenal, že ukrajinské letectvo doplnilo flotilu ruských ponorek. „Okupanti na Ukrajině nenajdou jediný tichý kout,“ napsal prezident.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinské letectvo Novočerkassk poničilo. „Při odrážení útoku ukrajinských ozbrojených sil dnes v noci (na úterý) na základnu ve Feodosiji byla poškozena velká výsadková loď Novočerkassk,“ uvedl resort.

Ruská protiletecká obrana podle něj zničila dva ukrajinské bombardéry Su-24, které vyslaly směrem ke Krymu střely. Naopak podle mluvčího ukrajinského letectva Kyjev o žádná letadla nepřišel. Rusko podle něj opakovaně lže o sestřelení ukrajinských letounů. Informace nelze bezprostředně ověřit.

Ruskem dosazený šéf anektovaného ukrajinského Krymu Sergej Aksjonov uvedl, že si noční útok vyžádal jednoho mrtvého a dva zraněné, píše agentura TASS. „Území přístavu je uzavřeno,“ napsal na Telegramu Aksjonov, podle něhož bylo zabráněno dalším výbuchům a požár je lokalizován.

Část obyvatel se podle ruských médií musela evakuovat. Aksjonov uvedl, že výbuch poškodil šest budov, které mají převážně rozbitá okna.

Kreml uvedl, že ruský ministr Sergej Šojgu o útoku podrobně informoval ruského vůdce Vladimira Putina.

Rusko ukrajinský Krym v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014. Poloostrov, včetně Krymského mostu, který Krym spojuje s pevninským Ruskem, se opakovaně stává terčem ukrajinské protiofenzivy.

Letos v září ukrajinské síly zasáhly loděnici v krymském Sevastopolu, kde poničily jinou výsadkovou loď třídy Ropucha a ponorku třídy Kilo, které se nacházely v suchém doku. Ukrajinský generální štáb říká, že ruské námořnictvo ve válce ztratilo už 23 strojů. Informace není možné bezprostředně ověřit.