Ruské drony potřetí za šest dní útočily na Kyjev. Zasáhly obytný dům, dva lidé jsou zranění

Rusové v noci na pátek opět zaútočili drony na Kyjev, podle městské správy šlo o třetí takový útok za posledních šest dní. Dva lidé utrpěli zranění. Škody v důsledku ruských útoků hlásí také Kyjevská, Mykolajivská a Oděská oblast. Ukrajinské protivzdušné obraně se podařilo sestřelit 24 z celkem 28 dronů, kterými na ukrajinské území zaútočily ruské síly. Ukrajinské vzdušné síly později oznámily, že protivzdušná obrana sestřelila na jihu země tři ruské stíhací bombardéry Su-34.

V Kyjevě v Solomjanském rajoně zasáhly úlomky dronu vrchní patra výškové obytné budovy. Ve třech bytech se částečně zřítily zdi, v dalších třech jsou rozbitá okna, uvedla Státní služba pro mimořádné situace. Dva lidé utrpěli lehká zranění či řezné rány, jeden z nich byl hospitalizován, dodala městská správa.

Jeden z poškozených bytů patří podle webu Ukrajinska pravda známému televiznímu moderátorovi. Jeho manželka na sociální síti napsala, že rodina se dvěma dětmi „přežila peklo“, ale plameny v bytě uhasila.

V Darnyckém rajoně v hlavním městě poškodily trosky dronu nedostavěný rodinný dům, na místě nebyl nikdo zraněn. Trosky dopadly i na vysokopodlažní budovu v Holosijvském rajonu, i tam se to obešlo bez zranění.

V Kyjevské oblasti padající kusy zničených dronů poškodily tři soukromé domy, jeden začal hořet, informoval předseda tamní oblastní vojenské zprávy Ruslan Kravčenko.

„Nálet trval skoro dvě a půl hodiny. Nepřítel útočil na Kyjev s využitím bezpilotních létajících prostředků, protivzdušná obrana aktivně ničila nepřátelské cíle. Kritická infrastruktura zasažena nebyla,“ uvedl Kravčenko. Podle dosavadních informací nebyl nikdo zraněn.

Škody na jihu Ukrajiny

Rusové podle ukrajinského sdělení k nočnímu útoku využili 28 dronů íránského původu Šáhed-136/131, většina byla zničena v Kyjevské, Mykolajivské, Oděské, Chersonské, Rivnenské, Chmelnycké a Žytomyrské oblasti. „K odražení vzdušného útoku bylo využito letectvo, protivzdušné raketové jednotky a mobilní palebné skupiny letectva a sil obrany,“ uvedlo ukrajinské letectvo.

V Mykolajivské oblasti dron zasáhl objekt infrastruktury, v Oděské oblasti trosky bezpilotního letounu dopadly na silo. V obou případech vypukly požáry, které se již podařilo uhasit, nikdo neutrpěl zranění, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na jižní velitelství ukrajinských sil a oblastní úřady. Na jihu země se ukrajinským silám podařilo zničit 17 dronů.

Ukrajinci tvrdí, že zničili tři ruské bombardéry

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk v pátek ohlásil, že se ukrajinským vojákům na jihu země podařilo sestřelit hned tři moderní ruské bombardéry Su-34.

Ve válečných podmínkách nelze tvrzení válčících stran ihned ověřit, nicméně ruský prokremelský zpravodajský kanál Fighterbomber informuje o ztrátě přinejmenším jednoho ruského letounu a jiné ruské zdroje hlásí ztrátu více než jednoho stroje, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Tajemník bezpečnostní rady státu Oleksij Danilov podotkl, že „hon“ na ruské bombardéry, které činily ukrajinské armádě na jižní frontě značné potíže, probíhal již delší dobu. Jejich sestřelení označil za „perfektní výsledek“.