Předsedou správní rady VZP bude poslanec a lékař Tom Philipp

Předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byl zvolen poslanec a lékař Tom Philipp (KDU-ČSL). Místopředsedou bude bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Správní rada se v pondělí sešla poprvé v novém složení, v minulém období ji vedla poslankyně ANO Věra Adámková. Rada se chce více věnovat zdravotní péči v regionech.

Nová správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny se chce více věnovat dostupnosti zdravotní péče v regionech. Některé obce si dlouhodobě stěžují, že mají problémy se sehnáním praktických lékařů, dětských praktiků či zubařů.

Tuto problematiku bude mít v radě na starosti nová členka Michaela Matoušková (STAN), která je zároveň náměstkyní hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví a starostka obce Řečany nad Labem na Pardubicku.

„Kraje jsou v dostupnosti každý trochu jiný. Je proto potřeba se na ně podívat individuálně a i podle té skutečné dostupnosti plánovat bonifikační programy VZP, abychom byli schopni motivovat lékaře přímo do toho území, které má jasně definované problémy,“ řekla po pondělním jednání správní rady Matoušková.

Podle v pondělí zvoleného předsedy správní rady Toma Philippa by měla být VZP garantem dostupnosti, která by měla být pro všechny pojištěnce stejná. Matoušková by podle něj měla navrhovat řešení. 

Hospodaření ovlivní zmrazení plateb za státní pojištěnce

Hospodaření VZP letos ovlivní rozhodnutí vlády zmrazit platby za státní pojištěnce na loňské úrovni. Ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek řekl, že schodek bude kvůli tomu o pět miliard korun vyšší. Původně plánovala VZP schodek 5,9 miliardy korun, nyní pracuje s předpokládaným deficitem jedenáct miliard korun, který pokryje ze svých rezerv.

Před pondělním jednáním se správní rada naposledy sešla před Vánocemi. Sněmovna své zástupce v tomto orgánu obměnila až 18. února. Sněmovna má podle zákona dozorčí i správní radu volit do tří měsíců od svého ustavení.

Tentokrát nominační proces i volbu zbrzdil požadavek čtyřčlenného klubu koaličních Pirátů, aby měli mezi kandidáty do správní rady svého zástupce, s čímž původní nominace zveřejněné v lednu nepočítaly. Piráti toho dosáhli tím, že se pro volbu sdružili s vládním klubem STAN.

Ze třiceti členů správní rady VZP volí sněmovna dvacet, deset jmenuje vláda. Vláda do správní rady pojišťovny koncem ledna jmenovala mimo jiné Kalouska, senátora Romana Krause (ODS), náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) či místopředsedu sněmovny Jana Skopečka (ODS). Z dvaceti členů volených dolní komorou mají koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a hnutí ANO shodně sedm zástupců, čtyři jsou za koalici Pirátů a Starostů a dva za SPD.