Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky. Z Washingtonu zní kritika

Americký federální soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost registrace potratové pilulky mifepristonu. Znamená to, že by se měla přestat prodávat. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti rozhodnutí odvolat, může to učinit do sedmi dní, než verdikt nabude účinnosti.  Situaci komplikuje rozhodnutí jiného soudce, které je zcela opačné.

Mifepristone je jedna ze dvou látek, která se ve Spojených státech běžně užívá k potratům. Ukončí těhotenství a další látka misoprostol pak vyvolá potrat. Organizace proti potratům se ale obrátily na soud, aby zneplatnil licenci pro mifepristone. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ji vydal v roce 2000. Tehdy rozhodl, že je lék bezpečný, i když může mít vzácně vážné vedlejší účinky.

Soudce Matthew Kacsmaryk nyní, po žalobě organizací bojujících proti potratům, pozastavil platnost registrace. Žalobci tvrdí, že pilulka nebyla před schválením dostatečně testována. Rozhodnutí má charakter předběžného opatření do vynesení konečného verdiktu. Podle agentury Reuters z něj nicméně vyplývá, že bude prodej mifepristonu nejméně do konečného rozhodnutí zakázán.

Lékaři, kteří kombinaci mifepristonu a misoprostolu předepisují, už dopředu uvedli, že v případě, že první z pilulek bude stažena, budou předepisovat jen tu druhou. Tento přístup je podle AP o trochu méně účinný, ale často používaný v zemích, kde je mifepristone zakázaný nebo nedostupný.

Rozhodnutí federálního soudce z Texasu, kterého do funkce jmenoval prezident Donald Trump, vzbudilo pozornost ze dvou důvodů – jednak kvůli očekávaným dopadům, ale také kvůli způsobu provedení. Podle agentury AP neexistuje precedent pro to, aby jediný soudce zrušil lékařské rozhodnutí FDA.

Krátce po rozhodnutí texaského soudce navíc federální soudce Thomas O. Rice ze státu Washington – kterého do funkce jmenoval Trumpův předchůdce Barack Obama – naopak nařídil úřadům v sedmnácti demokraty vedených státech USA, aby nedělaly žádné změny, které by omezily přístup k mifepristonu.

„FDA dostal jeden příkaz, který říká, že nesmí nic dělat, a druhý, který říká, že za sedm dní bude muset zrušit schválení mifepristonu,“ shrnul důsledky obou rozhodnutí právník z Harvardovy univerzity Glenn Cohen.

Načasování protichůdných rozhodnutí podle AP ukazuje, o co se hraje necelý rok poté, co Nejvyšší soud USA umožnil jednotlivým státům, aby rozhodovaly o tom, jestli budou potraty povolené, či zakázané. Ve 14 amerických státech jsou od té doby potraty zakázané či nedostupné, zatímco 16 států má zvláštní zákony týkající se potratových pilulek.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová po Kacsmarykově rozhodnutí uvedla, že krok ohrožuje práva žen v USA. Prezident Joe Biden verdikt označil za „bezprecedentní krok, který ženám bere základní svobody“, a oznámil, že chce nadále bojovat za ochranu práva žen na potrat a rozhodování o vlastním zdraví.

Prezident dodal, že se obává, aby důsledkem nynějšího rozhodnutí nebylo, že by se mohl z „politických, ideologických útoků“ stát cílem zákazu prakticky jakýkoliv lék na předpis. „Žaloba a toto rozhodnutí je dalším bezprecedentním krokem, který ženám bere základní svobody a ohrožuje jejich zdraví,“ míní Biden.