TÉMA

Mifepristone

Potratové pilulky budou v USA i nadále dostupné

Nejvyšší soud v pátek ponechal v platnosti registraci potratových pilulek, a tudíž i možnost jejich používání na území USA. Vyhověl tak podání americké vlády a farmaceutické firmy Danco Laboratories proti rozhodnutí nižšího soudu v Texasu, které pozastavilo registraci tohoto přípravku a v podstatě znemožnilo jeho používání na celém území země, píše agentura AP. Rozhodnutí nejvyššího soudu přivítal prezident Joe Biden.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 09:22|

Nejvyšší soud USA dočasně ponechal v platnosti federální pravidla pro potratovou pilulku

Americký nejvyšší soud dočasně ponechal v platnosti federální pravidla pro používání potratové pilulky mifepriston. Nyní si dává čas na důkladnější zvážení dalších kroků. O zásah v případu potratové pilulky žádaly soud americká administrativa i výrobce léků. Reagovaly tak na rozhodnutí nižšího soudu, který prodej pilulky v podstatě zakázal.
14. 4. 2023|

Potratová pilulka zatím zůstane v USA dostupná, rozhodl odvolací soud

Potratová pilulka mifepristone zůstane zatím ve Spojených státech s omezeními dostupná. Podle agentury Reuters o tom ve středu večer rozhodl odvolací soud v New Orleans. Z větší části tak zrušil rozhodnutí federálního soudce v Texasu, který v pátek prodej pilulky v podstatě zakázal. Proti verdiktu protestovali demokratičtí politici včetně amerického prezidenta Joea Bidena.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 14:39|

Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky. Z Washingtonu zní kritika

Americký federální soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost registrace potratové pilulky mifepristonu. Znamená to, že by se měla přestat prodávat. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti rozhodnutí odvolat, může to učinit do sedmi dní, než verdikt nabude účinnosti.  Situaci komplikuje rozhodnutí jiného soudce, které je zcela opačné.
8. 4. 2023|

Americký lékárenský řetězec stáhl z prodeje potratovou pilulku. Obává se postihů

Okresní soud v americkém Texasu zahájil slyšení ve věci zákazu prodeje interrupční pilulky. Požaduje ho místní protipotratová organizace. Pře zapadá do celoamerické kontroverze kolem rozhodnutí lékárenského megařetězce stáhnout tento prášek z prodeje úplně. Manažeři se obávají žalob v 21 státech, kde republikánští prokurátoři hrozí žalobami. Ke změně došlo po loňském zrušení ústavního práva na umělé přerušení těhotenství.
15. 3. 2023|