Potratová pilulka zatím zůstane v USA dostupná, rozhodl odvolací soud

Potratová pilulka mifepristone zůstane zatím ve Spojených státech s omezeními dostupná. Podle agentury Reuters o tom ve středu večer rozhodl odvolací soud v New Orleans. Z větší části tak zrušil rozhodnutí federálního soudce v Texasu, který v pátek prodej pilulky v podstatě zakázal. Proti verdiktu protestovali demokratičtí politici včetně amerického prezidenta Joea Bidena.

Texaský soudce Matthew Kacsmaryk v pátek svým rozhodnutím pozastavil platnost registrace pilulky vydané už před třiadvaceti lety Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Zároveň dal ale vládě možnost se do sedmi dnů odvolat, čehož ministerstvo spravedlnosti využilo.

Na základě toho nyní odvolací soud ve středu platnost části rozhodnutí texaského soudce pozastavil. Předběžný přezkum podle soudu v New Orleans nasvědčuje tomu, že registraci léku už kvůli promlčecí lhůtě nelze napadnout. Pilulka tak s omezeními zůstane dostupná, dokud neskončí projednávání případu, v němž organizace proti potratům požadují zneplatnění licence FDA pro mifepristone.

Agentura AP vysvětluje, že panel odvolacího soudu poměrem dvou hlasů k jednomu zachoval původní povolení z roku 2000, ovšem pozastavil změny v používání pilulky, které FDA zavedl v roce 2016. To znamená, že k získání léku je znovu potřeba osobní návštěva u lékaře, mifepristone je nyní také zakázáno používat po sedmém týdnu těhotenství. Dva soudci, kteří tento postup prosadili, byli do funkce jmenováni exprezidentem USA Donaldem Trumpem, soudkyně Catharina Haynesová jmenovaná Georgem Bushem mladším uvedla, že by Kacsmarykovo rozhodnutí zablokovala v celém rozsahu.

Spor je o správnost schvalovacího postupu

Organizace proti potratům tvrdí, že FDA při schvalování mifepristone v roce 2000 nepoužil správný postup. Bidenova administrativa i organizace, která látku testovala čtyři roky, ale jejich tvrzení odmítají. Deník The Washington Post poznamenal, že klinické testy s tisícovkami žen ukázaly nízkou míru nežádoucích účinků, a v samostatné analýze uvedl, že soudce své rozhodnutí opřel o pochybnou argumentaci včetně odkazu na výzkum založený na anonymních internetových příspěvcích.

Mifepristone je jedna ze dvou látek, která se ve Spojených státech běžně užívá k potratům. Ukončí těhotenství a další látka misoprostol pak vyvolá potrat. Látky se k ukončení těhotenství využívají v prvních deseti týdnech po otěhotnění a podle Reuters jsou používány ve více než polovině potratů prováděných v USA.

Biden původní rozhodnutí texaského soudce označil za „bezprecedentní krok, který ženám bere základní svobody“. Doplnil, že ho vnímá jako další velký krok k celonárodnímu zákazu potratů, o který podle něj usilují republikáni.

Spor o pilulku je dalším střípkem soudních tahanic, které se napříč USA rozhořely v návaznosti na loňské rozhodnutí nejvyššího soudu. Ten po téměř padesáti letech zrušil precedenční verdikt, který ustanovil právo ukončit těhotenství zhruba do 22. týdne. K nejvyšší soudní instanci podle médií směřuje i snaha zakázat používání mifepristonu, neboť téměř současně s pátečním rozhodnutím z Texasu vydal federální soudce ve státě Washington opačně vyznívající nařízení.