Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.

On-line přenos

Americké volby 2022

  • 23:22

    Vážení čtenáři, online zpravodajství webu ČT24 k letošním americkým volbám do Kongresu pro dnešek končí.

    V informování o průběhu povolební situace ve Spojených státech budeme pokračovat i nadále na zpravodajském webu ČT24 a ve vysílání České televize.

  • 23:14

    Úspěch Demokratické strany ve volbách prezidenta Bidena podle jeho slov povzbudil, rozhodnutí o kandidatuře chce přijmout spolu s manželkou Jill a probrat ho s rodinou během svátků.

  • 22:59

    Prezident Biden dnes navíc řekl, že zvažuje znovu se ucházet o nejvyšší úřad v USA. S rozhodnutím nespěchá, oznámí ho na začátku příštího roku.

Právo na interrupce bylo jedním z klíčových témat letošních voleb poté, co americký nejvyšší soud v červnu zrušil ústavní právo na potrat zrušením téměř padesát let starého precedenčního verdiktu z kauzy Roeová vs. Wade. Pětice konzervativních členů devítičlenného soudu tím regulaci potratů vrátila do rukou amerických států, což vedlo k téměř úplným zákazům umělých přerušení těhotenství v nejméně desítce z nich.

Ve svých volebních kampaních se na právo na potrat soustředili především demokraté. Republikáni naopak ve velké míře prosazují zákazy interrupcí s některými výjimkami.

Voliči v Michiganu hlasovali pro ochranu práva na potrat, čímž zrušili zákaz interrupcí z roku 1931. V hluboce konzervativním Kentucky by volební opatření naopak změnilo ústavu státu tak, že by neexistovalo právo na lékařské ukončení těhotenství.

Referenda o legalizaci marihuany

Voliči v Marylandu a Missouri se v referendech vyslovili pro legalizaci marihuany pro rekreační využití. Obyvatelé Arkansasu a Severní i Jižní Dakoty naopak tento krok podle projekcí serveru NBC News odmítli. 

V Missouri bude povoleno držení až 85 gramů marihuany k rekreačnímu využití. Doma lidé budou moci pěstovat až šest rostlin. Peníze ze šestiprocentní daně z prodeje by měly být poskytnuty například fondu zdravotní péče o veterány nebo použity na léčbu závislosti.

V Marylandu schválení znamená zlegalizování nákupu až 42 gramů marihuany počínaje červencem příštího roku. Tento stát povolil lékařské využití drogy roku 2013 a o rok později přestal trestat za držení marihuany, pokud jí nebylo více než deset gramů.

Povolení rekreačního využití marihuany bude platit v obou státech pro lidi starší 21 let. Díky legalizaci bude možné vymazat z trestního rejstříku většinu dřívějších záznamů o zatčeních a odsouzeních v souvislosti s držením marihuany.

Missouri a Maryland se tak připojí k devatenácti americkým státům, dvěma teritoriím a hlavnímu městu Washingtonu, kde je už rekreační použití marihuany legální. Použití jako léčebného prostředku je v USA nyní možné ve 37 státech, ve třech teritoriích a ve federálním distriktu hlavního města.

Zrušení výjimek ze zákazu otroctví

V pěti státech lidé v referendech rozhodovali, zda z ústav odstraní výjimky ze zákazu otroctví. I když americká ústava zakázala otroctví už před 157 lety, v jejím 13. dodatku zůstala výjimka povolující otroctví jako trest za zločin. Také zákony zhruba dvacítky států taková ustanovení stále obsahují. 

Voliči v Alabamě, Tennessee a Vermontu odstranění výjimek schválili, v Oregonu výsledky ještě nejsou jasné. V Louisianě lidé změnu odmítli. Demokrat Edmond Jordan, který odstranění reliktu prosazoval, uvedl, že výsledný návrh byl během legislativního procesu příliš rozředěn a formulován je tak nejednoznačně, že by mohl přinést opak. Vyzval proto voliče, aby opatření odmítli, a zákonodárci tak mohli formulaci opravit a přijít s návrhem znovu.

V řadě amerických států se konala další referenda. Například voliči v Kalifornii drtivou většinou odmítli snahy o rozšíření herního průmyslu sázením na sporty. Zamítli také zvýšení daní pro nejbohatší obyvatele, které mělo pomoci dostat na silnice více elektrických aut.