TÉMA

Kentucky

Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil část USA. Hořící oblast přesáhla rozlohou Česko

Pro až 80 milionů Američanů od hranic s Kanadou po východní pobřeží a jižně až na úroveň Kentucky ve středu platilo varování před špatnou kvalitou ovzduší. Města zavírají veřejné pláže, ruší koncerty a vyzývají lidi k pobytu uvnitř. Nad území USA se po třech týdnech opět vrátil kouř z hořících kanadských lesů, které trpí nejhorší sezonou lesních požárů od počátku vedení záznamů. Z téměř pěti set aktuálních požárů jich hasiči nemají pod kontrolou více než polovinu.
28. 6. 2023|

Americká armáda přerušila kvůli nehodám vrtulníků letecká cvičení

Americká armáda v pátek nařídila všem leteckým jednotkám, které se nepodílí na životně důležitých misích, aby přerušily letecká cvičení a přezkoumaly své bezpečnostní postupy. Informují o tom agentury Reuters a AP, podle nichž tak armáda reaguje na dvojici nedávných nehod vrtulníků, při nichž zemřelo dohromady dvanáct vojáků.
29. 4. 2023|

Počet obětí střelby v bance v Louisville stoupl na pět

Zaměstnanec banky v Louisville v americkém Kentucky zastřelil pět kolegů. Počet obětí pondělního útoku stoupl ze čtyř na pět poté, co zraněním podlehla sedmapadesátiletá žena, oznámily tiskové agentury. Policie pachatele zastřelila.
11. 4. 2023|

Po střelbě v bance v Louisville je několik mrtvých

Střelba v budově banky v centru amerického města Louisville si vyžádala pět mrtvých včetně útočníka. Devět lidí utrpělo zranění, informuje agentura AP s odvoláním na místní policii. Na místě zasahovali policisté i agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Všichni zranění, včetně dvou policistů, jsou podle stanice CNN v nemocnici. Motiv střelby není známý, podle agentury Reuters byl ale střelec současným či bývalým zaměstnancem banky.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 20:29|

Při srážce armádních vrtulníků v Kentucky zahynulo devět vojáků

V americkém státě Kentucky se v noci na čtvrtek srazily dva vrtulníky americké armády. Nehodu nepřežilo devět vojáků. Informaci o havárii na Twitteru potvrdil armádní oddíl, k němuž vrtulníky patřily, přičemž oznámil „několik ztrát“. Předtím však nebylo jasné, zda se jedná o zraněné či mrtvé, napsala agentura AP.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 16:47|

Část USA zasáhly silné bouře, zemřelo nejméně deset lidí

Jižní část Spojených států zasáhly v pátek bouře, tornáda a silné srážky. Úřady ve státech Alabama, Kentucky, Tennessee, Mississippi a Arkansas hlásí nejméně deset mrtvých. Velké problémy způsobily popadané stromy. Bez proudu byl v noci na sobotu zhruba milion odběratelů.
4. 3. 2023|

USA se potýkají s extrémním počasím. Část země čekají vánice, v Texasu je mimořádné vedro

Spojené státy se v různých částech země potýkají s extrémním počasím. V běžně slunné Kalifornii meteorologové hlásí možnost sněžení, zatímco v Texasu na jihu země naměřili až 35 stupňů Celsia.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 19:33|

Extrémní zima má v USA už 48 obětí, nejvíce ve státě New York

Počet známých obětí extrémního zimního počasí ve Spojených státech v pondělí narostl na 48, informovala agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:53|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

V devadesáti letech zemřela Loretta Lynnová označovaná za královnu country

Zemřela americká zpěvačka Loretta Lynnová, bylo jí devadesát let. S odkazem na její rodinu o tom informovala agentura AP. Držitelka mnoha cen Grammy byla označovaná za královnu country a dominovala hudebním žebříčkům zejména v šedesátých a sedmdesátých letech dvacátého století. Nazpívala desítky hitů včetně písní Coal Miner's Daughter nebo You Ain't Woman Enough.
4. 10. 2022|

Záchranáři po záplavách v Kentucky hledají stovky pohřešovaných. Práce ztíží vlna veder

Stovky lidí se stále pohřešují v Kentucky, které postihly masivní záplavy. Zatím americké úřady potvrdily 37 mrtvých. Záchranáři dál prohledávají rozsáhlé oblasti, které zůstaly odříznuté od světa. Nejen úklidové práce teď ztíží vlna veder.
3. 8. 2022|

Záplavy v americkém Kentucky si vyžádaly zatím 26 obětí

Počet obětí záplav, které na východě amerického státu Kentucky rozpoutaly přívalové deště, stoupl na 26. Mezi mrtvými je také šest dětí. Podle guvernéra Andyho Besheara bude bilance obětí pravděpodobně dál narůstat, uvedla v neděli agentura AP.
31. 7. 2022Aktualizováno31. 7. 2022, 21:15|

Kentucky zasáhly „nejhorší a nejničivější povodně“ v dějinách. O život přišlo nejméně šestnáct lidí

Záplavy v americkém státě Kentucky si vyžádaly nejméně šestnáct mrtvých. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na guvernéra, podle kterého počet obětí patrně dále poroste. Intenzivní déšť se v regionu navíc očekává i v dalších hodinách.
29. 7. 2022Aktualizováno29. 7. 2022, 22:02|

Americké státy zpřísňují zákony o interrupci. V některých chybí i výjimky pro případy znásilnění

Občané Spojených států očekávají rozhodnutí Nejvyššího soudu o protipotratovém zákonu v Mississippi. Soud může rozhodnout o prvním prolomení legalizace umělého přerušení těhotenství v tomto státě od roku 1973. Naposledy prakticky zakázal provádění interrupcí stát Kentucky. S protipotratovou legislativou přicházejí nejčastěji republikáni, demokraté jsou naopak proti. Citlivé téma rezonuje také v americké společnosti.
24. 4. 2022|

Černý jestřáb už nepotřebuje lidského pilota. Software zvládne létat i v obtížných podmínkách

Vrtulník Black Hawk (neboli Černý jestřáb) vyráběný společností Sikorsky patří k těm nejověřejnějším strojům americké armády. Bylo jich vyrobeno přes čtyři tisíce kusů a plnily úkoly v mnoha částech světa. Teď se výzkumné agentuře DARPA podařilo helikoptéru vylepšit tak, že už nepotřebuje pilota.
10. 2. 2022|

V Kentucky po tornádech dohledali všechny pohřešované, obětí je téměř osmdesát

V americkém státě Kentucky už dohledali všechny lidi pohřešované po tornádech, která tento stát a několik dalších zasáhla minulý týden. Oznámil to kentucký guvernér Andy Beshear. Obětí je téměř osmdesát.
19. 12. 2021|

„Uděláme vše potřebné.“ Biden mezi troskami slíbil obnovu měst zničených tornády

Kentucky s pomocí federální vlády znovu postaví města téměř zničená tornády. Při návštěvě nejvíce zasažených míst to slíbil americký prezident Joe Biden. Federální agentura pro zvládání krizových situací na místa zasažená přírodní katastrofou už dodala stovky tisíc litrů balené vody, desetitisíce porcí trvanlivého jídla, zimní oblečení i elektrické generátory.
16. 12. 2021|

Zimní tornáda jsou velmi nezvyklá. Ta, která zasáhla USA, byla výjimečná

Uplynulý víkend označují meteorologové v USA jako historický pro mimořádný výskyt prosincových tornád na americkém Středozápadě. Celkem bylo ohlášeno nejméně padesát tornád v Kentucky, Arkansasu, Illinois, Missouri a Tennessee a některá z nich dokonce zabíjela. Na tom měl zřejmě významný podíl i noční výskyt tornád. Zřítily se stovky budov a miliony lidí zůstávají bez proudu.
15. 12. 2021|

Obětí tornád v USA je nejméně 88. Zaměstnancům továrny hrozili vyhazovem za odchod domů

Počet potvrzených obětí víkendové série ničivých tornád v centrální části USA stoupl na nejméně 88. Přes sto lidí se dál pohřešuje. Prezident Joe Biden vyhlásil po Kentucky stav katastrofy i ve státech Tennessee a Illinois a oběma schválil federální pomoc. Lidé v zasažených oblastech sčítají škody a zachraňují zbytky majetku. Někteří zaměstnanci tamní fabriky tvrdí, že jim nadřízení zakázali odejít z práce.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 19:46|

Biden vyhlásil v Kentucky po ničivých tornádech stav katastrofy

Americký prezident Joe Biden vyhlásil stav katastrofy pro Kentucky, které zasáhla tornáda. Díky kroku má stát nárok na další federální podporu. Série tornád udeřila v USA v noci na sobotu a jen v Kentucky má nejméně 74 potvrzených obětí, řekl v pondělí tamní guvernér. Dalších čtrnáct obětí hlásí okolní státy Illinois, Tennessee, Arkansas a Missouri. Více než sto lidí je nadále pohřešováno.
13. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 00:05|

Počet obětí tornád ve Spojených státech se blíží ke stovce, Biden vyhlásil stav nouze

Americký prezident Joe Biden v sobotu schválil vyhlášení stavu nouze ve státě Kentucky, který byl zasažen ničivými bouřemi a tornády. Šéf Bílého domu tím umožnil uvolnění federální pomoci pro stát, kde podle místních úřadů zahynulo přes 80 lidí. Uvedl to guvernér Kentucky Andy Beshear. V celých Spojených státech si tak řádění tornád vyžádalo minimálně 93 lidských životů.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 19:35|

Část USA zasáhly silné bouře doprovázené tornády, Kentucky hlásí sedmdesát obětí

Tornáda, která v noci z pátku na sobotu zasáhla centrální část Spojených států, pravděpodobně způsobila nejméně sedmdesát úmrtí, řekl guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí podle něj může být výrazně vyšší. Mrtvé hlásí také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Nebezpečí stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouvá na východ a přináší do oblasti Velkých jezer silné sněžení. Americký prezident Joe Biden označil úmrtí způsobená hurikánem za „nepředstavitelnou tragédii“.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:17|

Robotický vlčák SPOT je v Praze. Získalo ho ČVUT

Čtyřnohého robota, který bezpečně zvládne zdolat schody i další překážky v náročném terénu, získal tým robotiků na Fakultě elektrotechnické ČVUT (FEL). Samostatně kráčející robot SPOT od společnosti Boston Dynamics posílil skupinu kolových, létajících i pásových robotů, která se v září zúčastní finále soutěže v americkém Kentucky. Vědci nyní pracují na zlepšení senzorických schopností robota a na tom, aby dovedl s dalšími roboty spolehlivě spolupracovat. Přírůstek výzkumníci představili v areálu fakulty na Karlově náměstí v Praze.
25. 5. 2021|

Mráz v USA si vyžádal čtrnáct obětí, v Texasu jsou miliony lidí bez proudu

Jih Spojených států od pondělí sužuje nezvykle mrazivé počasí, které začalo minulý týden po přílivu arktického vzduchu z Kanady. Z oblasti od Texasu po Kentucky jsou hlášeny dopravní problémy a rozsáhlé výpadky proudu, extrémní podmínky si v celé zemi vyžádaly již 14 obětí na životech, napsala agentura AP. Sníh a led působí starosti i na severozápadě a severovýchodě USA. Výstrahy americké Národní meteorologické služby (NWS) kolem „zimní bouře“ se týkaly oblastí s více než 150 miliony obyvatel.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 22:18|