Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil část USA. Hořící oblast přesáhla rozlohou Česko

Pro až 80 milionů Američanů od hranic s Kanadou po východní pobřeží a jižně až na úroveň Kentucky ve středu platilo varování před špatnou kvalitou ovzduší. Města zavírají veřejné pláže, ruší koncerty a vyzývají lidi k pobytu uvnitř. Nad území USA se po třech týdnech opět vrátil kouř z hořících kanadských lesů, které trpí nejhorší sezonou lesních požárů od počátku vedení záznamů. Z téměř pěti set aktuálních požárů jich hasiči nemají pod kontrolou více než polovinu.

Zatímco v první polovině měsíce zažívalo nejsilnější znečištění východní pobřeží, ve středu byla kvalita ovzduší nejhorší v regionu Velkých jezer, který zahrnuje velká města jako Chicago, Detroit nebo Cleveland. Podle televize CNN se však varování Národní meteorologické služby (NWS) vztahovala celkem na sedm celých amerických států a na sedm dalších částečně.

Lidé v Chicagu a Detroitu jsou od noci na středu vystaveni vzduchu, který americké úřady považují za „velice nezdravý“. Tento popis je spojený s mírou znečištění mezi hodnotami 200 a 300 na 500bodové stupnici, přičemž ve více než 2,5milionovém Chicagu ve středu zaznamenali až 255 bodů. Uvedená dvě města měla po několik hodin v noci na středu podle portálu IQAir vůbec nejhorší kvalitu ovzduší ze všech velkých měst světa. Úřady lidem doporučují zůstat uvnitř se zapnutou klimatizací, a pokud musejí být venku, nosit respirátory.

Kouř z kanadských lesních požárů v Chicagu
Zdroj: Eric Cox/Reuters

Chicago ve středu navštívil americký prezident Joe Biden, který zde měl delší dobu naplánovaný projev o americké ekonomice. Bílý dům při tom uvedl, že aktuální podmínky jsou „součástí sílícího trendu extrémních meteorologických jevů, které zažíváme v důsledku klimatických změn“.

Do kouřové mlhy by se v průběhu středy a čtvrtka mohl ponořit i osmimilionový New York, jehož panorama bylo před třemi týdny také kvůli kanadským požárům zbarvené až do oranžova. Špatná kvalita ovzduší může dráždit oči, nos i hrdlo. Kouř z lesních požárů nese částice PM2.5, které jsou dost malé na to, aby se po vdechnutí dostaly hluboko do plic a do krevního oběhu, a které podle lékařů zvyšují pravděpodobnost výskytu astmatu nebo srdečních chorob.

Aerolinky zrušily tisíce letů

Aktuální povětrnostní podmínky negativně ovlivňují také kvalitu ovzduší pro miliony Kanaďanů, píše zpravodajská společnost CBC. Kanadská vláda varovala obyvatele v Torontu před „vysokou mírou rizika“ zdravotních problémů, zejména pro seniory, malé děti či osoby pracující venku. Zlepšení situace se očekává v pátek ráno.

Kouř z Kanady nepříznivě dopadá také na leteckou dopravu, ačkoliv společně se silnými bouřemi na severovýchodě USA a technickými problémy na letištích v oblasti kolem Washingtonu působily v uplynulých dnech spíš jako jedna z přitěžujících okolností, které přiměly dopravce zrušit tisíce letů.

V Kanadě hoří plocha větší než Česko

Letošní sezona lesních požárů v Kanadě už je tou nejhorší od počátku vedení záznamů v této druhé největší zemi světa, napsala ve středu BBC. Podle ní ohně od začátku roku zachvátily více než 80 tisíc kilometrů čtverečních půdy, což je více než rozloha České republiky. Aktuálně jich napříč Kanadou hoří skoro pět set, z nich 255 není pod kontrolou hasičů. Celkem jich letos vypukly téměř tři tisíce.

„Letošní sezona je bezprecedentní,“ citovala agentura AP meteorologa Stevena Flisfedera z vládní agentury pro ochranu životního prostředí. Požáry většinou hoří v řídce zalidněných oblastech a zatím nejsou informace o tom, že by si vyžádaly oběti na životech. Desetitisíce lidí za poslední dva měsíce vyhnaly z domovů a poničily nejméně stovky budov.

Požár v kanadské Albertě
Zdroj: Alberta Wildfire/Handout via Reuters

Sezona lesních požárů zpravidla v Kanadě trvá až do září, což znamená, že nyní je teprve kolem své poloviny. Letos začala už v dubnu sérií požárů v západní provincii Alberta, načež následovaly desítky dalších na východě země včetně nejrozsáhlejšího požáru v dějinách provincie Nové Skotsko. Experti včetně těch z kanadské vlády uvádějí, že klimatické změny v Severní Americe vytvářejí příhodné podmínky pro intenzivnější ohně a prodloužení období, kdy mohou zuřit. 

S plameny v kanadských lesích bojují i stovky amerických hasičů, jakož i posily z dalších zemí. Své týmy tento měsíc poskytla trojice zemí Evropské unie v rámci unijního Mechanismu civilní ochrany.