Kvůli dýmu z požárů v Kanadě má New York nejhorší ovzduší ze světových metropolí

Kvalita ovzduší ve městě New York se ve středu večer kvůli kouři z kanadských lesních požárů rekordně zhoršila. Na americkém indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, dosáhlo znečištění bodu 413, což znamená nebezpečnou úroveň. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174. Město se aktuálně stalo světovou metropolí s nejhorší kvalitou ovzduší. Mezi americkými městy na tom byla ještě hůř Filadelfie. Zamlžené nebe mohli pozorovat i obyvatelé jihu Spojených států.

V kanadských provinciích Ontario a Québec hoří lesy na desítkách míst a kouř z těchto ohňů v důsledku specifické konstelace povětrnostních podmínek začal tento týden putovat na jih přes hustě osídlené oblasti u Velkých jezer a na východním americkém pobřeží.

Agentura AP napsala, že předpověď v noci na čtvrtek neslibovala bezprostřední obrat v proudění vzduchu, problémy tak pravděpodobně budou přetrvávat.

Nebezpečná míra znečištění zasahovala rozsáhlé území zahrnující velká města jako Toronto a Ottawa v Kanadě a New York, Washington či Filadelfii v USA. Úřady v těchto a dalších místech vyzývaly obyvatele, zejména zranitelné skupiny jako děti a seniory, aby omezili pohyb venku a nosili respirátory.

Události: Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil americká města (zdroj: ČT24)

Nebezpečná úroveň znečištění

Na portálu švýcarské společnosti IQAir, která mapuje kvalitu ovzduší ve světě, se New York okolo půlnoci středoevropského letního času dostal na první příčku žebříčku měst s nejvíce znečištěným ovzduším. Indická metropole Dillí nebo pákistánský Láhaur na tom byly co do kvality ovzduší výrazně lépe.

Rekordních hodnot dosáhl New York na americkém indexu AQI. Rozmezí 151–200 je na něm klasifikováno jako nezdravá úroveň, pásmo 201–300 znamená velmi nezdravou úroveň. Když index vyskočí nad číslo 301, dosahuje znečištění ovzduší nebezpečné úrovně. New York se dostal na hodnotu 413, později hodnota klesla z nebezpečné úrovně na velmi nezdravou.

Za zdravé jsou považovány hodnoty do padesáti bodů. Ve Filadelfii v noci na čtvrtek zaznamenali intenzitu znečištění odpovídající hodnotě 429 na 500bodové stupnici, uvedl deník The New York Times (NYT). 

„Venku to vypadá jako na Marsu“

Vlna kouře narušila aktivity od kulturních akcí po hromadnou dopravu. Školy po celém východním pobřeží USA rušily venkovní aktivity jako tělocvik a školní výlety.

V New Yorku se rušila venkovní divadelní představení, informoval list NYT, a baseballové kluby New York Yankees a Philadelphia Phillies odložily své středeční zápasy. Stovky odletů z newyorských letišť nabíraly zpoždění kvůli omezené viditelnosti.

„Venku to vypadá jako na Marsu,“ řekl listu The Washington Post (WP) podnikatel Dennis Scannel žijící ve městě Syracuse v centrální části státu New York. Americká média psala o „dystopických“ výjevech a scénách „z jiného světa“ poté, co kouř nad severovýchodem USA vyvolával dojem nažloutlé a místy až sytě oranžové mlhy.

„Podívejte se na tenhle skoro neuvěřitelný časosběr toho, jak kouř z lesních požárů zachvátil World Trade Center a panorama New York City,“ komentovala na Twitteru newyorská pobočka americké Národní meteorologické služby sestřih snímků z webkamery namířené na mrakodrapy na Manhattanu, které se ztrácely v oparu.

Problémy má i Toronto

S vysokým znečištěním ovzduší se potýká i kanadské Toronto, které kolem půlnoci na portálu IQAir zaujímalo mezi městy s nejvyšší mírou znečištění ovzduší čtvrtou příčku po New Yorku, Láhauru a Dubaji. Později Toronto v žebříčku výrazně kleslo.

Stanice BBC informovala, že vzduch v této kanadské metropoli a jejím okolí byl cítit „jako při táborovém ohni“. Novinářka serveru BBC News popsala, že když nakrátko vyšla ven, pocítila, že má těžký dech a že vzduch je suchý a štiplavý.

Kvalita ovzduší se oproti stavu ze středečního rána naopak zlepšila v hlavním kanadském městě Ottawě, vyplývá podle BBC z údajů kanadského úřadu, který se zabývá měřením znečištění ovzduší. Zatímco ráno hodnotil znečištění na stupnici od jedné do deseti číslem deset, odpoledne místního času už číslem šest, což podle něj znamená „mírné nebezpečí“.

Kouř i nad Alabamou

Kouř z kanadských požárů ve středu zahaloval i nebe nad jižními státy USA, jako je Alabama, ukazuje animace publikovaná vesmírnou agenturou NASA. Výstrahy ohledně špatné kvality ovzduší zasahovaly za hranici amerického severozápadu i do států, jako je Indiana na západě nebo Jižní Karolína na jihu.

Deník WP ve středu večer napsal, že velká část USA se bude s kouřem potýkat nejméně dalších 24 až 48 hodin, byť v New Yorku se čekalo jisté zlepšení.

Americká média situaci hodnotí i jako připomínku hrozby extrémních meteorologických jevů, která podle expertů narůstá s klimatickými změnami poháněnými emisemi skleníkových plynů.

Kanada letos zažívá mimořádně ničivou sezonu lesních požárů a aktuálně eviduje asi dvě stě padesát, které nejsou pod kontrolou. Od začátku roku plameny zachvátily přes třiatřicet tisíc kilometrů čtverečních půdy, což je více, než bylo v uplynulých třech dekádách běžné za celý rok.