TÉMA

Ontario

Aerolinky měly obavy už dny před nehodou boeingu. Odtrženou část trupu našel učitel z Portlandu

Americká letecká společnost Alaska Airlines měla obavy ohledně stavu letadla, jemuž se v pátek za letu odtrhla část trupu, už několik dní před incidentem. Stroj neměl létat na dlouhé cesty přes oceán, informoval web stanice BBC s odvoláním na tvrzení šéfky amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Jennifer Homendyové. Na předměstí Portlandu ve státě Oregon, kam letadlo po incidentu nouzově přistálo, mezitím našel nejmenovaný muž ve své zahradě odtrženou část trupu letadla, po níž vyšetřovatelé pátrali.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 12:42|

Vědci vytvořili „nízkoemisní krávy“. Dobytek produkuje méně skleníkového plynu

První zemědělci začali chovat dobytek, který byl cíleně vytvořen tak, aby v plynech, jenž z něj vycházejí, bylo méně metanu. Mělo by to pomoci proti změně klimatu, věří autoři tohoto projektu.
13. 8. 2023|

Kvůli dýmu z požárů v Kanadě má New York nejhorší ovzduší ze světových metropolí

Kvalita ovzduší ve městě New York se ve středu večer kvůli kouři z kanadských lesních požárů rekordně zhoršila. Na americkém indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, dosáhlo znečištění bodu 413, což znamená nebezpečnou úroveň. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174. Město se aktuálně stalo světovou metropolí s nejhorší kvalitou ovzduší. Mezi americkými městy na tom byla ještě hůř Filadelfie. Zamlžené nebe mohli pozorovat i obyvatelé jihu Spojených států.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 13:31|

Po ledové bouři v Kanadě zůstali dva mrtví, statisíce lidí jsou bez proudu

Životy dvou lidí, stovky popadaných stromů a rozsáhlé výpadky elektrické energie má na svědomí ledová bouře na východě Kanady. Nepřízeň počasí zasáhla zejména dvě nejlidnatější kanadské provincie Québec a Ontario a město Montreal. Výpadky proudu jsou podle agentury AFP nejhorší od havárie způsobené počasím v roce 1998.
7. 4. 2023|

New York je pod sněhem. Za bílou nadílku může jezerní efekt

Východní pobřeží státu New York zasypal sníh. Za bílou záplavu může kombinace několika zajímavých meteorologických jevů.
22. 11. 2022|

V Kanadě se covidem poprvé nakazil člověk od jelena. Varianta je vysoce zmutovaná

Kanadští vědci potvrdili vůbec první případ přenosu koronaviru z jelena na člověka. Varují, že je zapotřebí mnohem širšího dohledu nad volně žijícími zvířaty, aby se zabránilo vzniku dalších mutací a variant a jejich nepozorovanému šíření.
2. 3. 2022|

Kanada chce ukončit protest proti pandemickým opatřením blokující most do USA. Zasahuje i Francie

Kanadská policie v sobotu zahájila akci, jejímž cílem je dostat z mostu na kanadsko-americké hranici protestující proti pandemickým omezením. Demonstranti se začali bez odporu rozcházet a zdá se, že se situace vyřeší pokojnou cestou, napsala agentura AP. Ambassador Bridge je důležitou spojnicí mezi USA a Kanadou a jeho zablokování na počátku tohoto týdne narušilo obchod mezi oběma zeměmi. V Paříži pak proti francouzské verzi konvoje svobody zasahovala policie.
12. 2. 2022Aktualizováno12. 2. 2022, 20:46|

Pandemie ve světě: Slovensko hlásí přes 20 tisíc nakažených, Quebec couvá od poplatků pro neočkované

Slovensko eviduje nejvyšší denní přírůstek nakažených, premiér Eduard Heger už ale avizuje rozvolňování restrikcí. Kanadský Quebec nezavede zvláštní poplatek pro neočkované dospělé. Premiér provincie Francois Legault zdůvodnil zrušení plánu tím, že příliš rozděluje společnost. Pfizer požádal amerického regulátora o povolení vakcíny pro děti mladší pěti let.
2. 2. 2022|

Pandemie ve světě: Jihoafrická republika je za vrcholem nákazy omikronem, Kanada zavádí „extrémní“ kroky

Jihoafrická republika, kde se v listopadu poprvé ve větší míře začala šířit nová varianta omikron, už je za vrcholem čtvrté vlny pandemie a ruší část protiepidemických opatření. Epidemie naopak dál výrazně roste v Kanadě. V provincii Ontario se tak dětem prodlouží vánoční prázdniny, v provincii Quebec zase začne platit noční zákaz vycházení, což znemožní pouliční oslavy příchodu Nového roku. V USA, Velké Británii či Itálii opět zaznamenali nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 19:35|

Trudeau je vítězem voleb v Kanadě, na většinu v parlamentu ale zřejmě nedosáhne

Pondělní předčasné volby v Kanadě vyhráli vládnoucí liberálové premiéra Justina Trudeaua, jimž se však podle výsledkových projekcí nepodařilo dosáhnout svého cíle a získat většinu v parlamentu. Vůdce opozičních konzervativců Erin O'Toole uznal svou porážku a pogratuloval Trudeaovi k vítězství a zisku třetího premiérského mandátu, uvedly tiskové agentury. Ministerský předseda však zřejmě bude muset nadále vládnout s podporou menších stran.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 09:53|

Domácí psi a kočky mohou fungovat jako rezervoár koronaviru. Často se nakazí, varuje studie

Nemoc covid-19 se běžně vyskytuje také u psů a koček, kteří sdílejí domácnost s nakaženými lidmi, zjistila studie univerzity v nizozemském Utrechtu. Vědci otestovali 310 domácích zvířat z téměř dvou set domácností. Šest koček a psů mělo pozitivní výsledky PCR testů, dalších 54 zvířat mělo v těle protilátky.
4. 7. 2021|

Šlo o čin z nenávisti, domnívá se policie v Kanadě v případě řidiče, který autem zabil čtyři muslimy

Policie v Kanadě uvedla, že čin, při kterém v neděli večer ve městě London v provincii Ontario najel muž automobilem do skupiny muslimů a čtyři z nich zabil, byl úmyslný a motivovaný nenávistí vůči muslimům. Dvacetiletý řidič byl zadržen, napsala agentura DPA.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 20:01|

Astronomové představili nejpřesnější mapu známého vesmíru. Vznikala dvacet let

Astrofyzici zveřejnili vůbec největší 3D mapu vesmíru. Jde o výsledek analýzy více než čtyř milionů galaxií a mnoha dalších kosmických těles. Vědci v prohlášení uvedli, že v rámci projektu, který byl zahájen před více než dvaceti lety, provedli „nejpřesnější měření rozpínání kosmu v největším možném rozsahu“.
20. 7. 2020|

Nejvyšší kanadské vyznamenání získal český vědec Josef Svoboda. Za komunismu byl politický vězeň

Z rodné země ho vyhnala nesvoboda, v emigraci ale nyní získal nejvyšší státní vyznamenání. Devadesátiletý ekolog Josef Svoboda obdržel před několika dny Řád Kanady. Skaut a bývalý politický vězeň se po odchodu z Československa zaměřil na výzkum Arktidy a jeho přínos vědě a společnosti nyní ocenila generální guvernérka Julie Payettová.
13. 1. 2020|

Kanada volí parlament. Trudeau po aférách ztrácí, konzervativci sílí, bodovat může i Singh

Kanaďané v pondělí vybírají nové poslance. Očekává se, že ani jedna z tradičních stran, které se střídají u moci od roku 1867, nezíská většinu. Liberálové vládnoucího premiéra Justina Trudeaua a opoziční konzervativci proti sobě vedli nezvykle tvrdou kampaň. Nechyběla ostrá slova ani zveřejňování starých kompromitujících fotografií. Rozruch vzbudila zejména fotografie Trudeaua, který si v minulosti začerňoval obličej a čelí nařčení z rasismu.
21. 10. 2019|

Stav nouze a povolaná armáda. Kanadu zaplavila velká voda, hladina stále stoupá

Východ Kanady zasáhly silné záplavy. Ottawa, Montreal i další menší města vyhlásily stav nouze a federální vláda vyslala na pomoc stovky vojáků. Povodně jsou důsledkem jarního tání sněhu a hustých srážek. Meteorologové na konci víkendu očekávají další déšť.
28. 4. 2019|