Aerolinky měly obavy už dny před nehodou boeingu. Odtrženou část trupu našel učitel z Portlandu

Události: Vyšetřování nehody Alaska Airlines (zdroj: ČT24)

Americká letecká společnost Alaska Airlines měla obavy ohledně stavu letadla, jemuž se v pátek za letu odtrhla část trupu, už několik dní před incidentem. Stroj neměl létat na dlouhé cesty přes oceán, informoval web stanice BBC s odvoláním na tvrzení šéfky amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Jennifer Homendyové. Na předměstí Portlandu ve státě Oregon, kam letadlo po incidentu nouzově přistálo, mezitím našel nejmenovaný muž ve své zahradě odtrženou část trupu letadla, po níž vyšetřovatelé pátrali.

Při pátečním letu z Portlandu do kalifornského Ontaria se Boeingu 737 Max 9 utrhla část trupu s oknem, která „ucpává“ otvor pro nouzový východ. Na palubě letadla bylo v té době 177 pasažérů. Výrobce v určitých provedeních stroje 737 Max 9 v dotyčném místě nouzový východ nabízí, to však nebyl případ stroje poškozeného v pátek.

Americká média o nálezci části trupu píší jako o učiteli jménem Bob. Podle šéfky NTSB Homendyové šlo o klíčový díl, který pomůže vyšetřovatelům objasnit příčinu nehody, jež si nevyžádala žádné oběti ani zranění. Provozovatel dotyčného stroje Alaska Airlines se podle ní nicméně letounem zabýval už několik dní před incidentem kvůli varováním o poklesu tlaku v kabině, které piloti dostávali během tří předchozích letů. Aerolinky pak přestaly stroj posílat na dlouhé lety přes vodu.

Homendyová uvedla, že síla, s níž se vzduch z kabiny letadla vyhnal ven po odtržení trupu, otevřela dokořán dveře do kokpitu, z něhož vylétly desky se seznamem pokynů a sluchátka prvního důstojníka.

Alaska Airlines zrušila 230 letů

Boeing v reakci na incident vydal prohlášení, podle něhož je „bezpečnost i nadále nejvyšší prioritou“ firmy. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nicméně zakázal startovat 171 strojům 737 Max 9, které nyní procházejí preventivními několikahodinovými inspekcemi, zatím bez objevení dalších závad.

„Dočasné vyřazení stroje 737 Max 9 silně zasáhlo náš provoz. Zrušili jsme 170 nedělních letů a šedesát pondělních. Další rušení ještě očekáváme,“ prohlásila společnost Alaska Airlines.

Indonéské ministerstvo dopravy podle agentury Reuters informovalo, že úřady asijské země 6. ledna dočasně uzemnily tři letadla Boeing, přestože se stroje liší od konstrukce letadla, které muselo nouzově přistát v Portlandu. Letouny provozuje společnost Lion Air. Její mluvčí oznámil, že firma nyní provádí jejich kontrolu, aby se ujistila, že mechanismus nouzových dveří funguje.