TÉMA

Portland

Aerolinky měly obavy už dny před nehodou boeingu. Odtrženou část trupu našel učitel z Portlandu

Americká letecká společnost Alaska Airlines měla obavy ohledně stavu letadla, jemuž se v pátek za letu odtrhla část trupu, už několik dní před incidentem. Stroj neměl létat na dlouhé cesty přes oceán, informoval web stanice BBC s odvoláním na tvrzení šéfky amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Jennifer Homendyové. Na předměstí Portlandu ve státě Oregon, kam letadlo po incidentu nouzově přistálo, mezitím našel nejmenovaný muž ve své zahradě odtrženou část trupu letadla, po níž vyšetřovatelé pátrali.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 12:42|

Británie chce žadatele o azyl umístit i na plovoucí ubytovnu

Velká Británie zaplatí denně šest milionů liber (160 milionů korun) za hotely, v kterých ubytovává žadatele o azyl. Ke konci loňského roku v zemi podle údajů ministerstva vnitra čekalo na vyřízení žádosti o azyl přes 166 tisíc lidí. Vláda plánuje, že část z nich přesune do plovoucích ubytoven. V britských přístavech však nakonec zakotvila pouze jedna, i když Londýn jich plánoval větší počet.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 17:14|

V Kanadě udeřily vysoké teploty. Spalující vedro má na svědomí stovky úmrtí

Kanadská policie zaznamenala v okolí Vancouveru přes stovku náhlých úmrtí, která podle ní souvisejí s bezprecedentní vlnou veder v zemi. Vysoké teploty panují především na jihozápadě země, tamní meteorologická služba v úterý navíc naměřila nový teplotní rekord. V obci Lytton totiž teplota dosáhla až 49,5 stupně Celsia. Před zdravotními komplikacemi kvůli horku varovalo také kanadské ministerstvo životního prostředí.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 19:45|

V Oregonu sužovaném požáry se pohřešují desítky lidí. Úřady očekávají množství obětí

Desítky lidí se pohřešují v důsledku požárů v americkém státě Oregon. Podle sobotní zprávy agentury AP o tom informovala guvernérka státu Kate Brownová, která vyzvala obyvatele, aby navzdory zprávám o rabování nevstupovali do hořících oblastí. Vědci situaci na západě USA považují za důsledek klimatických změn.
12. 9. 2020|

Policie zabila podporovatele Antify, který v Portlandu údajně zastřelil krajně pravicového aktivistu

Policisté v americkém státě Washington ve čtvrtek večer zastřelili zastánce levicového decentralizovaného hnutí Antifa, který čelil podezření, že při protestech v oregonském Portlandu zastřelil stoupence krajně pravicové skupiny Patriot Prayer a podporovatele Donalda Trumpa. S odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním o tom napsal americký list The New York Times (NYT).
4. 9. 2020|

Trump dorazil do Kenoshy. Chce zde podpořit bezpečnostní složky, bez kterých by „město lehlo popelem“

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa by wisconsinské město Kenosha lehlo popelem, kdyby tam nebyli nasazeni příslušníci národní gardy. Demokratického starostu města označil za blázna a obvinil ho, že obhajuje „radikální anarchisty“. Šéf Bílého domu se tak vyjádřil před odletem do Kenoshe, kde se už přes týden demonstruje proti rasismu a policejnímu násilí. Trump do města přicestoval i přesto, že ho demokratický guvernér Wisconsinu Tony Evers a další politici od návštěvy odrazovali.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 23:04|

„Jste to vy, kdo stvořil nenávist a rozdělení.“ Demokraté se opřeli do Trumpa kvůli rasovým nepokojům

Politici Demokratické strany kritizují amerického prezidenta Donalda Trumpa za rozdmýchávání násilí a rozdělování společnosti. Konkrétně se takto vyjádřil Joe Biden, který ho vyzve v listopadových prezidentských volbách, a starostové měst Portland a Kenosha. Jimi otřásají protesty proti rasismu a policejní brutalitě doprovázené násilnostmi. Trump oznámil, že se do Kenoshi vydá.
31. 8. 2020|

V Portlandu byl během nepokojů zastřelen muž, patřil zřejmě k bělošské rasistické skupině

Jeden člověk byl zastřelen v Portlandu v americkém státu Oregon, kde v sobotu pozdě večer místního času (v neděli nad ránem SELČ) propukly potyčky mezi různými skupinami demonstrantů. Vůdce krajně pravicové skupiny Patriot Prayer agentuře AP řekl, že zastřelený byl stoupencem skupiny a jeho dobrým přítelem. Město je v posledních třech měsících dějištěm často násilných protestů proti rasismu a policejní brutalitě.
30. 8. 2020|

Ve Wisconsinu pokračovaly protesty kvůli policejní střelbě do zad černocha

Ve wisconsinském městě Kenosha pokračovaly druhou noc po sobě nepokoje vyvolané nedělní policejní střelbou do zad černocha Jacoba Blakea. Podle rodiny je nyní muž od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav. Lidé vyšli navzdory zákazu vycházení a policie použila proti stovkám účastníků slzný plyn. Demonstranti házeli na policisty střežící budovu soudu zápalné lahve. Guvernér Wisconsinu Tony Evers kvůli tomu vyhlásil stav nouze a ohlásil, že zdvojnásobí počet nasazených příslušníků Národní gardy na 250.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 16:10|

Seattle zažil největší americký protest za poslední týdny, při střelbě v Austinu zemřel člověk

Dav čítající zhruba dva tisíce lidí v sobotu prošel americkým městem Seattle ve státě Washington. Protest proti rasismu a zejména proti přítomnosti federálních agentů označila agentura Reuters za největší demonstraci hnutí Black Lives Matter za poslední týdny. Menší protesty se konaly také v texaském Austinu, v Louisvillu v Kentucky či v kalifornském Oaklandu. V Austinu se při protestu střílelo a jedna osoba přišla o život.
26. 7. 2020Aktualizováno26. 7. 2020, 13:48|

Protesty proti rasismu v USA neutichají. Problémová města řídí demokraté, tvrdí Trump

Protesty proti rasismu ve Spojených státech neutichají. Stejně jako spory, jak situaci řešit. Prezident Donald Trump pohrozil, že po Portlandu vyšle federální bezpečnostní jednotky i do dalších velkoměst, která ovládají demokrati, aby nepořádek ukončily. Opozice to označuje za ohrožení občanských práv a svobod.
21. 7. 2020|