Británie chce žadatele o azyl umístit i na plovoucí ubytovnu

Velká Británie zaplatí denně šest milionů liber (160 milionů korun) za hotely, v kterých ubytovává žadatele o azyl. Ke konci loňského roku v zemi podle údajů ministerstva vnitra čekalo na vyřízení žádosti o azyl přes 166 tisíc lidí. Vláda plánuje, že část z nich přesune do plovoucích ubytoven. V britských přístavech však nakonec zakotvila pouze jedna, i když Londýn jich plánoval větší počet.

Hostel na vodě původně sloužil bezdomovcům, migrantům, nebo dělníkům v Hamburku a pak i v Rotterdamu. „Ke břehům Británie dorazila první taková loď. Můžeme si to představit jako určitou loď s unimo buňkami,“ popsal zahraniční zpravodaj ČT Lukáš Dolanský. Podle něj jsou na plavidlu pokoje po čtyřech až pěti lidech a nachází se tam i kuchyně nebo tělocvična. Žadatelé o azyl by měli mít možnost ji opustit a zase se vrátit.

Původně ovšem mělo připlout lodí víc, než jich nakonec dorazilo. „Britská vláda dojednávala kotvení na poslední chvíli,“ doplnil zpravodaj. Plovoucí ubytovny odmítl například Edinburgh nebo Birmingham.

Jediná loď proto nakonec doplula do přístavu Portland v hrabství Dorset. „Jsem tu pro své děti. Jsem tu pro Portland, pro náš ostrov. Opravdu nesouhlasím s tím, že je ta loď tady. Pět set  mužů. Nechápu, proč tady má být pět set mužů,“ postěžovala si obyvatelka Portlandu Sammy.

Podle Dolanského problém nově přicházejících migrantů řeší Londýn různými způsoby, ale například detenční centra nemají dostatečnou kapacitu, aby je všechny mohla ubytovat. Přistupuje k alternativním způsobům ubytování, jako je pronájem v hotelech.

Vzhledem k ceně se však jedná o kontroverzní opatření. Denně to stát přijde na 6 milionů liber (160 milionů korun). Praxi kritizuje i britská veřejnost. „Šest milionů liber denně na ubytování v hotelech. To jsou tři miliardy liber ročně. Takové náklady na azyl jsou neudržitelné,“ konstatovala ministryně vnitra Suella Bravermanová.

Zpravodaj Dolanský přiblížil problém Velké Británie s bydlením migrantů (zdroj: ČT24)

„Británie zažívá největší nárůst žadatelů o azyl v posledních letech. V minulých měsících dorazilo ke břehům Spojeného království na devadesát tisíc migrantů. Je to trochu paradoxní, protože stoupenci brexitu argumentovali, že po vystoupení z Evropské unie bude mít Británie kontrolu nad svými hranicemi, ale ukázal se opak,“ řekl Dolanský.

Podle britského ministra pro migraci Roberta Jenricka se tak Londýn nemůže spoléhat jen na hotely. „Musíme využívat i další ubytování, jako lodě nebo nepoužívané vojenské základny,“ podotkl Jenrick.