Protesty proti rasismu v USA neutichají. Problémová města řídí demokraté, tvrdí Trump

Události: Protesty proti rasismu v Portlandu (zdroj: ČT24)

Protesty proti rasismu ve Spojených státech neutichají. Stejně jako spory, jak situaci řešit. Prezident Donald Trump pohrozil, že po Portlandu vyšle federální bezpečnostní jednotky i do dalších velkoměst, která ovládají demokrati, aby nepořádek ukončily. Opozice to označuje za ohrožení občanských práv a svobod.

Akce proti rasismu a policejní brutalitě trvají v Portlandu přes padesát dní. Odnedávna mají nového nepřítele. Federální pořádkové jednotky.

„Ukazovala jsem znamení míru policistům, ti vystoupili a namířili na mě zbraně,“ říká účastnice demonstrace Jaclyn Pritchardová.  Mírumilovně zahájený protest znovu skončil násilím v oblacích dráždivých plynů.

Prezident Trump práci sil ministerstva vnitřní bezpečnosti chválí. „V Portlandu odvedli fantastickou práci,“ řekl prezident Trump. „Máme víc násilí, v podstatě kopli do vosího hnízda,“ reagoval starosta města Ted Wheeler.

Oregonská šéfka justice podala žalobu

Ministryně spravedlnosti státu Oregon Ellen Rosenblumová podala na federální instituce žalobu: za to, že neoznačení agenti bez oznámení důvodu odvážejí demonstranty v autech neznámo kam.

„Porušují americkou ústavu. Ústava neplatí pro federální agenty o nic míň než pro kohokoliv jiného,“ řekla. 

Donald Trump se prohlašuje za prezidenta zákona a pořádku: hrozí, že federální síly vyšle i do Chicaga, New Yorku, Detroitu a řady dalších velkoměst ovládaných demokraty. Ti se podle něj bojí anarchistů.

Chicago je horší než Afghánistán, tvrdí Trump

„Všechna řídí ti stejní demokratičtí liberálové. A víte co? Kdyby zvítězil Biden, platilo by to pro celou zemi. Peklo v celé zemi,“ řekl Trump. 

Násilný víkend zažilo Chicago: 65 střelných zranění, z toho 11 smrtelných. Starostka Lori Lightfootová problém nepopírá – ale řešení vidí jinde. „Vše se točí kolem faktu, že je v ulicích příliš mnoho ilegálně držených zbraní,“ myslí si.

Podle prezidenta je teď Chicago „horší než Afghánistán“. A otázku držení zbraní před volbami určitě otevírat nebude.