Protesty v USA jsou důsledkem dvou krizí. Zásah policistů proti Floydovi byl rozbuška, tvrdí Vondra

Události, komentáře: Nepokoje v USA (zdroj: ČT24)

Protesty, které ve Spojených státech probíhají už osmým dnem, jsou výsledkem dlouhodobé frustrace v americké společnosti z působení dvou krizí –⁠ koronavirové a ekonomické, která USA hrozí. Uvedl to europoslanec Alexandr Vondra ve středečním pořadu ČT Události, komentáře. Podle něho byl policejní zásah, který vyústil ve smrt Afroameričana George Floyda, pro protesty pouhou rozbuškou. Vondra se na tom shodl s bývalým diplomatem ve Spojených státech Petrem Kolářem, který byl také hostem pořadu.

Protesty proti policejní brutalitě vůči Afroameričanům vyvolal případ z Minneapolis; šestačtyřicetiletý Afroameričan George Floyd zemřel poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby jej nezabíjel.

„Video, na kterém policista klečí na Floydovi, je odsouzeníhodný incident. Fungoval ale jako roznětka pro problém, který souvisí s extrémním nárůstem nezaměstnanosti. To je zkombinováno s tím, že nákaza koronaviru postihla zejména ty, kteří na tom nejsou zrovna finančně nejlépe,“ okomentoval protesty Vondra.

Zároveň uvedl, že na demonstrace, které probíhají po celých Spojených státech, se nedívá pozitivně. Podle Vondry se totiž jedná o možný předobraz toho, co se může rovněž stát v budoucnu v Evropě. „Ve Francii ty rozbušky už působí také,“ dodal.

S jeho tvrzením souhlasil i Kolář, podle něho se rovněž jedná o rozbušku ve společnosti. „Využívají toho živly, které nemají zájem na tom, aby se ve společnosti něco změnilo, na situaci spíše parazitují,“ popsal Kolář. Protesty prý přiživuje například americký prezident Donald Trump.

Trump ze situace profituje, řekl Kolář

Hlava Spojených států podle bývalého diplomata situace využívá a profituje na ní. „Umí s tím pracovat. Stalo se to už dříve v roce 2017, kdy vypukly demonstrace v Charlottesville a došlo k incidentu, který stál život jednoho z protestujících. Tehdy Trump řekl, že na obou stranách stojí slušní lidé,“ tvrdí Kolář.

Vondra v pořadu zapochyboval, že proti protestujícím bude v budoucnu nasazena armáda, jak o tom dříve hovořil šéf Bílého domu. Využití vojska při demonstracích je podle něho krajním řešením. „Trump to používá spíše jako páku na guvernéry a starosty, mnozí z nich jsou demokraté. Pokud dojde k rabování, tak je pravda, že policie musí zasáhnout. Nemyslím si, že by ale někdo chtěl do ulic posílat armádu,“ řekl europoslanec.

Podle Vondry protesty nepřestanou ze dne na den

Podle Vondry budou demonstrace v USA ještě nějakou dobu trvat. „Nepřestane to ze dne na den, kvůli intenzitě se to ještě nějakou dobu povleče. Olej do toho přilévají také blížící se prezidentské volby a politická rétorika,“ tvrdí. 

Europoslanec rovněž dodal, že Spojené státy jsou velmi pestrou a svobodomyslnou společností. Podle Vondry se z toho USA dostanou, jako ze všech ostatních nepokojů, které se v zemi dříve odehrály.