Trump dorazil do Kenoshy. Chce zde podpořit bezpečnostní složky, bez kterých by „město lehlo popelem“

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa by wisconsinské město Kenosha lehlo popelem, kdyby tam nebyli nasazeni příslušníci národní gardy. Demokratického starostu města označil za blázna a obvinil ho, že obhajuje „radikální anarchisty“. Šéf Bílého domu se tak vyjádřil před odletem do Kenoshe, kde se už přes týden demonstruje proti rasismu a policejnímu násilí. Trump do města přicestoval i přesto, že ho demokratický guvernér Wisconsinu Tony Evers a další politici od návštěvy odrazovali.

Trump již dříve uvedl, že svou návštěvou Kenoshe chce především vyjádřit podporu členům bezpečnostních sil. „Odvedli tam skvělou práci,“ míní. Podle agentury AP prezident a jeho kampaň před volbami cíleně přitahují pozornost k ohniskům nepokojů ve snaze zdůraznit, že stojí na straně „práva a pořádku“.

Kenosha je svědkem bouřlivých protestů od 23. srpna, kdy zde bělošský policista několika výstřely do zad vážně zranil 29letého černocha Jacoba Blakea. První tři večery demonstrací proti rasismu se zvrhly v nepokoje, které se neobešly bez žhářství, rabování a střetů s policií.

Střet příznivců a odpůrců prezidenta Trumpa v Kenoshe
Zdroj: Reuters/Kamil Krzaczynski

Minulý týden v úterý pak 17letý bělošský mladík Kyle Rittenhouse zastřelil ve městě dva protestující a jednoho dalšího zranil. Jeho obhájci tvrdí, že jednal v sebeobraně. Na stranu Rittenhousea se postavil i sám Trump. Podle něj se jen snažil dostat z místa protestů a demonstranti by jej zabili, pokud by nezačal střílet.

„Snažil se jim utéct (…) a pak spadl a oni jej velice násilně napadli,“ řekl Trump při pondělním tiskovém brífinku. „Asi byl v hodně velkých nesnázích (…), pravděpodobně by byl zabit,“ dodal.

Bez komentáře: V Kenoshe se po příletu prezidenta Trumpa sešli demonstranté (zdroj: EBU)

Trump zkritizoval demokratického starostu Kenoshy

Podle agentury Reuters prezident opakovaně odmítá odsoudit násilné činy svých podporovatelů a naopak brojí proti údajně krajně levicovým protestujícím, kteří podle něj stojí za veškerými nepokoji.

Krátce před odletem do Kenoshy také Trump citoval zprávy, podle nichž se demonstranti ve městě pokusili vtrhnout do domu demokratického starosty Johna Antaramiana. „Včera večer jsem viděl, jak se tito radikální anarchisté snažili dostat do starostova domu… Všemožně ho trápili a on při nich pořád stojí. To by udělal jenom blázen… Nechápu, jak takový člověk může být starostou,“ prohlásil prezident.

Události: Trump míří do města Kenosha (zdroj: ČT24)

„Spousta lidí se znechucením sleduje, co se děje s těmito městy, která vedou demokraté. Vidí, co se děje, a nemohou uvěřit, že se to odehrává v naší zemi. Ani já tomu nemůžu uvěřit,“ dodal Trump před nástupem do letadla. 

Podle zpravodajského serveru BBC News se prezident v Kenoshe setká s policisty, nikoli však s rodinou postřeleného Jacoba Blakea. Blakeův otec uvedl, že jeho syn zůstává nadále od pasu dolů ochrnutý. 

Podle Bidena Trump podněcuje násilnosti

Trumpův vyzyvatel v listopadových volbách Joe Biden Trumpa viní z toho, že svým jednáním násilnosti podněcuje. Zároveň však vyzývá k tomu, aby násilní demonstranti čelili spravedlnosti. „Prezident odmítl odsoudit násilí. Nezavrhnul dokonce ani jednoho ze svých podporovatelů, který čelí obviněním z vraždy, protože útočil na ostatní. Je příliš slabý, má příliš velký strach z nenávisti, kterou vyvolal, na to, aby ji ukončil,“ uvedl v úterý v prohlášení Biden.

Kontext událostí také rámuje proběhlý republikánský sjezd, na kterém vzbudil emoce projev manželů McCloskeových, kteří se mediálně proslavili tím, že na nedávných demonstracích proti rasismu namířili na protestující zbraně. Prokurátoři ze St. Louis je v souvislosti s tím obvinili z vyhrožování. „Nenechte se obalamutit. Nezáleží, kde žijete, vaše rodina nebude v bezpečí, pokud budou u moci radikální demokraté,“ zaznělo v projevu.

Právě tuto část sjezdu v posledním díle svého pořadu Last Week Tonight kriticky glosoval britsko-americký komik John Oliver. „Nevím, jestli si projev pustil předtím, než jel do města, ve kterém nežije, aby bránil majetek, který nevlastní. Ale co vím, je, že je to Trumpův horlivý fanoušek, dokonce seděl v první řadě na jednom z jeho lednových mítinků,“ poznamenal Oliver s odkazem Rittenhousea. 

Nikdy neustoupíme davu, řekl Trump

Trump na druhou stranu tvrdí, že by se v případě Bidenova zvolení prezidentem násilnosti zhoršily, a viní někdejšího viceprezidenta z toho, že ustupuje levicovému pouličnímu davu. „V Americe nikdy neustoupíme vládě davu, protože pokud by dav vládl, byl by to skutečně konec demokracie,“ řekl v pondělí prezident.

Trumpův záměr navštívit Kenoshu se setkal s odporem některým místních demokratických politiků, podle nichž jeho přítomnost jen zhorší situaci. Prezident však tuto kritiku odmítl s prohlášením, že jeho návštěva může rovněž řadu lidí sjednotit.

Wisconsin je jedním z takzvaných „swing states“, tedy států, u nichž je těžko předpověditelné, pro koho se vysloví ve volbách. Trump v něm ve volbách před čtyřmi lety získal velmi důležité vítězství, svou tehdejší soupeřku Hillary Clintonovou však porazil o méně než jeden procentní bod. Podle řady průzkumů si nyní stojí proti Bidenovi hůře než v podobném stadiu souboje v roce 2016.