TÉMA

Kenosha

Porota v kauze Kenosha zprostila mladého střelce Rittenhouse všech obvinění

Mladík Kyle Rittenhouse, který čelil obviněním z vraždy a dalších zločinů kvůli loňské střelbě při demonstracích ve městě Kenosha v americkém státě Wisconsin, je nevinen ve všech bodech obžaloby. Takový verdikt v pátek oznámila soudní porota, která se o případu radila více než tři dny.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 20:20|

Začal soud s Američanem, který loni v Kenoshi zastřelil během výtržností dva lidi

V procesu s mladým Američanem Kylem Rittenhousem, který při loňských násilných demonstracích proti policejní brutalitě zastřelil ve Wisconsinu dva lidi, byla v pondělí vybrána porota a v úterý začaly úvodní řeči. Očekává se, že proces potrvá dva týdny, uvedla agentura AP.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 21:35|

Policista, který zranil Afroameričana Jacoba Blakea ve městě Kenosha, souzen nebude

Místní prokurátor oznámil, že policista, jenž loni v srpnu v americkém městě Kenosha ve státě Wisconsin několikrát střelil do zad černocha Jacoba Blakea a vážně ho zranil, nebude souzen. Uvedla to agentura AP. Rozhodnutí může vyvolat další vlnu protestů, podobnou těm, které vypukly loni v létě.
5. 1. 2021|

Postřelený Jacob Blake z Kenoshi stanul před soudem kvůli obvinění ze sexuálního napadení

Afroameričan Jacob Blake, který ochrnul poté, co jej v Kenoshi ve Wisconsinu 23. srpna zranil bělošský policista několika výstřely do zad, v pátek prostřednictvím videopřenosu z nemocnice stanul před soudem. Blake čelí obvinění z nezákonného vstoupení na cizí pozemek, sexuálního napadení třetího stupně a nepřístojného chování. Ve všech třech bodech trvá na své nevině.
5. 9. 2020|

Trump dorazil do Kenoshy. Chce zde podpořit bezpečnostní složky, bez kterých by „město lehlo popelem“

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa by wisconsinské město Kenosha lehlo popelem, kdyby tam nebyli nasazeni příslušníci národní gardy. Demokratického starostu města označil za blázna a obvinil ho, že obhajuje „radikální anarchisty“. Šéf Bílého domu se tak vyjádřil před odletem do Kenoshe, kde se už přes týden demonstruje proti rasismu a policejnímu násilí. Trump do města přicestoval i přesto, že ho demokratický guvernér Wisconsinu Tony Evers a další politici od návštěvy odrazovali.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 23:04|

„Jste to vy, kdo stvořil nenávist a rozdělení.“ Demokraté se opřeli do Trumpa kvůli rasovým nepokojům

Politici Demokratické strany kritizují amerického prezidenta Donalda Trumpa za rozdmýchávání násilí a rozdělování společnosti. Konkrétně se takto vyjádřil Joe Biden, který ho vyzve v listopadových prezidentských volbách, a starostové měst Portland a Kenosha. Jimi otřásají protesty proti rasismu a policejní brutalitě doprovázené násilnostmi. Trump oznámil, že se do Kenoshi vydá.
31. 8. 2020|

Střelci z americké Kenoshi hrozí doživotí, protesty se postupně uklidňují

Sedmnáctiletého mladíka, který ve městě Kenosha ve Wisconsinu zastřelil dva muže a třetího zranil, obžalovaly úřady z vraždy. Hrozí mu až doživotní trest. Mladík střílel na lidi, kteří vyšli do ulic protestovat poté, co policie o víkendu střelila do zad a vážně zranila černocha Jacoba Blakea. Protesty se částěčně zvrhly v rabování a někteří lidé hájili majetek se zbraní v ruce. V noci na pátek byla situace v Kenoshe výrazně klidnější než na počátku týdne.
28. 8. 2020Aktualizováno28. 8. 2020, 22:07|

Při přestřelce ve Wisconsinu zemřeli dva lidé. Trump oznámil, že pošle na místo další gardisty

Při přestřelce ve městě Kenosha ve Wisconsinu zemřeli dva lidé a další člověk byl postřelen. S odvoláním na místní policii o tom informoval list The New York Times. Ve městě se už třetí noc protestovalo kvůli tomu, že policista střelil do zad černocha Jacoba Blakea. Střelba vypukla po eskalaci napětí mezi demonstranty a skupinou ozbrojených civilistů. V souvislosti s ní už je ve vazbě sedmnáctiletý podezřelý. Prezident Donald Trump oznámil, že po dohodě s guvernérem Wisconsinu Tonym Eversem do Kenoshe posílá federální bezpečností složky a další příslušníky Národních gard.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 23:16|

Ve Wisconsinu pokračovaly protesty kvůli policejní střelbě do zad černocha

Ve wisconsinském městě Kenosha pokračovaly druhou noc po sobě nepokoje vyvolané nedělní policejní střelbou do zad černocha Jacoba Blakea. Podle rodiny je nyní muž od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav. Lidé vyšli navzdory zákazu vycházení a policie použila proti stovkám účastníků slzný plyn. Demonstranti házeli na policisty střežící budovu soudu zápalné lahve. Guvernér Wisconsinu Tony Evers kvůli tomu vyhlásil stav nouze a ohlásil, že zdvojnásobí počet nasazených příslušníků Národní gardy na 250.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 16:10|