Střelci z americké Kenoshi hrozí doživotí, protesty se postupně uklidňují

Sedmnáctiletého mladíka, který ve městě Kenosha ve Wisconsinu zastřelil dva muže a třetího zranil, obžalovaly úřady z vraždy. Hrozí mu až doživotní trest. Mladík střílel na lidi, kteří vyšli do ulic protestovat poté, co policie o víkendu střelila do zad a vážně zranila černocha Jacoba Blakea. Protesty se částěčně zvrhly v rabování a někteří lidé hájili majetek se zbraní v ruce. V noci na pátek byla situace v Kenoshe výrazně klidnější než na počátku týdne.

Kenosha leží na severovýchodě USA u jezera Michigan. Nepokoje v asi stotisícovém městě vyvolal víkendový incident, při němž policie vážně zranila černocha Jacoba Blakea.

Strážci zákona zasahovali u domácí hádky. Nejspíš je zavolala Blakeova přítelkyně. Jeden z policistů, Rusten Shesky, Blakeovi sedmkrát střelil do zad poté, co se ho s kolegy neúspěšně snažil zatknout a zpacifikovat paralyzérem. Mladému muži způsobil zranění, kvůli kterému je podle svých blízkých od pasu dolů ochrnutý a možná už nikdy nebude chodit. 

Po policejním zásahu následovaly tři noci protestů, které se neobešly bez žhářství a vandalismu. V noci z úterý na středu se v ulicích Kenoshy dokonce střílelo. Zemřeli přitom dva lidé a jeden další je zraněný.

V noci na pátek už do ulic na protest proti rasismu a policejnímu násilí vyšlo jen zhruba sto lidí. Klidné byly protesty i předchozí noc. 

Šest trestných činů

Kvůli zmiňované střelbě ve čtvrtek prokuratura státu Illinois obžalovala sedmnáctiletého Kylea Rittenhouse z šesti trestných činů včetně vraždy, pokusu o vraždu či nedovoleného ozbrojování. Hrozí mu až doživotní vězení. Nyní se nachází ve vazbě v domovském státě Illinois, soud ale bude rozhodovat o jeho vydání do Wisconsinu, kde leží Kenosha. Wisconsinské právo umožňuje soudit lidi jako dospělé již od 17 let.

Podle amerického listu The Washington Post sousedé popisují Rittenhouse jako kluka, který nedokončil střední školu a policisty bral jako své osobní hrdiny. V lednu se dokonce hlásil k americké námořní pěchotě, po pohovoru ho ale personalisté odmítli. Důvody mluvčí úřadu nespecifikovala.

Jakmile vypukly protesty, Rittenhouse, který bydlel v sousedním státu Illinios, dojel do Kenoshi podpořit zasahující policisty. Ti mu a dalším ozbrojeným domobrancům mimo jiné děkovali a rozdávali lahve s vodou.

Na jednom z videí natočených ještě před osudným incidentem Rittenhouse ukazuje brašnu s lékárničkou a popisuje, že má za cíl pomáhat zraněným a chránit místní obchody. Zároveň je u toho ozbrojen útočnou puškou.

Tragický incident započal během potyčky na benzince mezi protestujícími a ozbrojenými domobranci. Následně se ozvalo několik výstřelů a na místě zůstala první oběť – šestatřicetiletý Joseph Rosenbaum. Další střelba se ozvala poté, co Rittenhouse začalo několik lidí pronásledovat. Celkem zastřelil dva muže a jednoho zranil.

Poté se Rittenhouse podle místních úřadů snažil vzdát policistům, ti ho ale ignorovali a mířili dál k postřeleným. Mají tedy za to, že po střelbě odjel zpátky domů do města Antioch, kde žije se svojí matkou. O den později ho tam policisté zatkli.

Pozdvižení v malém městě

Antioch patří k menším americkým městům, žije v něm asi 15 tisíc obyvatel. Policejní uzavírka bytového komplexu a Rittenhousovo zatčení tudíž vyvolaly pozdvižení. Sousedku Tammy Blantonovou to překvapilo i proto, že má dvě děti ve stejném věku.

„Nikdy jsem tady policii neviděla, jsme velice tiché město. Možná si myslel, že dělá dobrou věc, ale nemůžete jen tak někoho zabít. Není to vaše věc, někoho zastřelit, protože jinému ničí majetek, s tím se má vypořádat policie,“ komentovala dění pro The Washington Post Blantonová.

Mimo školu se Rittenhouse účastnil dobrovolnických kurzů místních hasičů a policistů. Ti zájemcům ve věku 14 až 21 let nabízeli možnost zkusit si práci v oblasti bezpečnostních složek. Účastníci se mohli projet s policejními hlídkami nebo trénovat se zbraněmi.

Na konci roku 2018 pak Rittenhouse založil na Facebooku kampaň s názvem Zlidšťujeme odznak, která měla podle jeho slov upevnit přátelské vztahy mezi bezpečnostními složkami a lidmi, kterým policisté pomáhají.

Místní šerif pod tlakem kvůli rasismu

Kritice čelí i šerif města Kenosha David Beth. Na veřejnost se znovu dostal jeho dva roky starý výstup na tiskové konferenci, kde po zásahu proti několika zlodějům vyzývá k tvrdému přístupu.

Mluví v něm o tom, že jakmile lidé překročí určitou hranici, musí si společnost uvědomit, že už jim není pomoci. „Musíme postavit sklady, kam tyto lidi zavřeme do konce života. Doopravdy musíme zařídit, aby se alespoň někteří z těchto mužů nedostali na svobodu a měli každý děti s dalšími deseti ženami. V určitý moment musíme přestat být politicky korektní. Je mi jedno, jakou budou mít rasu, jak staří budou, ale když překročí určitou hranici, tak musí být zavřeni do takových skladů,“ vyjádřil se před dvěma lety šerif Beth.

OSN: Případ Blake potvrdil nezbytnost vymýtit rasismus v policii

Podle mluvčího Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva dění ve Spojených státech znovu ukázalo, že je nezbytné vymýtit rasismus z policejních řad. „Tato vskutku tragická epizoda znovu potvrzuje nezbytnost naléhavého působení směrem k vymýcení pojítek mezi strukturálním rasismem a udržováním pořádku,“ řekl Rupert Colville na tiskovém brífinku.

„Podle záběrů, které jsou k dispozici a které jsme dosud viděli, policie patrně proti Jacobu Blakeovi použila nadměrnou sílu. Nezdá se, že by příslušníci pořádkových sil respektovali mezinárodní normu vztahující se na záměrné použití smrtící síly s pomocí střelné zbraně,“ dodal mluvčí. Kromě toho je podle něj velmi pravděpodobné, že použití síly bylo v tomto případě „diskriminační povahy“.

Sportovci reagují na střelbu

Jacob Blake, kterého o víkendu policie vážně zranila, je podle listu Chicago Sun-Times stále v nemocnici, už je ale při vědomí. Podle jeho otce je navzdory tomu, že je od pasu dolů ochrnutý, připoután policejními pouty k lůžku. Podle agentury AP byl od počátku července na Blakea vydán zatykač kvůli sexuálnímu napadení, vniknutí do obydlí a výtržnictví, vše v souvislosti s domácím násilím.

Silné reakce vyvolaly události v Kenoshe také ve světě sportu. Řada profesionálních sportovců se přidala k bojkotu zápasů, který zahájil basketbalový tým Milwaukee. Později se zapojily i další týmy NBA, z turnaje v New Yorku na protest chtěla odstoupit japonská tenistka Naomi Ósakaová, nakonec ale k odloženému zápasu nastoupila.

Prezident Donald Trump ve čtvrtek rozhodnutí NBA kritizoval a uvedl, že se z ní stala politická organizace. Naopak demokratická kandidátka na viceprezidentku USA Kamala Harrisová sportovce ocenila.

Protest proti rasismu ve Washingtonu
Zdroj: Tom Brenner/Reuters

Protest proti rasismu ve stopách Martina Luthera Kinga

Tisíce lidí přišly v pátek do centra Washingtonu na protest proti rasismu a policejní brutalitě v den 57. výročí manifestace, na níž bojovník za práva černochů Martin Luther King pronesl slavný projev známý podle slov I have a dream („Mám sen“).

Lidé se v dějišti manifestace nedaleko Bílého domu scházeli od brzkých ranních hodin a podle agentury AP se v americké metropoli rýsovala největší politická akce od začátku pandemie covidu-19. Kolem poledne místního času začaly první projevy, pronášené stejně jako v roce 1963 ze schodů Lincolnova památníku.

Tehdejší „Pochod na Washington za práci a svobodu“ byl jednou z nejvýznamnějších událostí amerického hnutí za občanská práva v 60. letech. Baptistický kazatel King na něm hovořil o svém snu, že jeho děti „budou jednoho dne žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy své kůže, ale podle kvality charakteru“. Před památníkem 16. amerického prezidenta mu naslouchalo asi 250 tisíc lidí a tehdejší manifestace byla jedním z největších politických shromáždění dosavadních amerických dějin.

„Přišli jsme, abychom byli svědky, abychom zůstali bdělí, abychom si připomenuli, odkud jsme přišli a abychom pečlivě zvážili, kam kráčíme,“ řekl na páteční akci Kingův nejstarší syn Martin Luther King III. „Děláme krok vpřed na strastiplné, ale oprávněné cestě ke spravedlnosti,“ citovala jej AP.

Vícero řečníků před pochodem k nedalekému Kingovu památníku hovořilo o významu nadcházejících amerických voleb či o potřebě reforem policejních praktik.