Ve Wisconsinu pokračovaly protesty kvůli policejní střelbě do zad černocha

Ve wisconsinském městě Kenosha pokračovaly druhou noc po sobě nepokoje vyvolané nedělní policejní střelbou do zad černocha Jacoba Blakea. Podle rodiny je nyní muž od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav. Lidé vyšli navzdory zákazu vycházení a policie použila proti stovkám účastníků slzný plyn. Demonstranti házeli na policisty střežící budovu soudu zápalné lahve. Guvernér Wisconsinu Tony Evers kvůli tomu vyhlásil stav nouze a ohlásil, že zdvojnásobí počet nasazených příslušníků Národní gardy na 250.

Podle agentury AP se stotisícová Kenosha, ležící na břehu Michiganského jezera, stává dalším ohniskem rasových nepokojů, které v USA vyvolala smrt černocha George Floyda, jenž zemřel při brutálním policejním zatýkání v Minneapolisu.

Obětí policejní střelby v Kenoshe byl devětadvacetiletý černoch Jacob Blake, který utrpěl vážná zranění. Jeho stav je podle listu New York Times stabilizovaný. Blakeův otec řekl listu Chicago Sun-Times , že jeho syn je ochromen od pasu dolů poté, co jej do zad zasáhlo osm policejních střel, a lékaři nevědí, zda zranění bude trvalé. „Co ospravedlnilo všechny ty výstřely? Co ospravedlní to, co se dělo před mými vnoučaty? Co to děláme?“ ptal se Jacob Blake starší.

Policisté se muže snažili zadržet, když nastupoval do auta, a pak na něj začali střílet. Incident z nedělního podvečera někdo natočil na video svého mobilního telefonu. V autě, do kterého chtěl Blake nasednout, seděly podle dostupných informací jeho tři děti.

Ve Wisconsinu vypukly rasové nepokoje. Policista tam sedmkrát střelil neozbrojeného Afroameričana (zdroj: EBU)

Policisté neměli kamery

Policie zásah vysvětlila jako reakci na telefonátem ohlášenou domácí hádku. Nevyjasnila ale, zda byl Blake ozbrojen ani proč policisté začali střílet. Muž, který incident zachytil na videu, vypověděl, že viděl Blakea v šarvátce se třemi policisty a před palbou je slyšel volat „Zahoďte ten nůž“. V Blakeových rukou ale nůž neviděl. Tři policisté byli prozatím postaveni mimo službu, jak je po podobných incidentech běžné.

Agentura AP poznamenala, že zástupci města a jeho bezpečnostních složek už v roce 2017 schválili, že policisté budou vybaveni kamerami na uniformách. Mělo jít o způsob, jak zvýšit odpovědnost policistů a zlepšit shromažďování důkazů mimo jiné i v situacích domácího násilí. Ale od té doby ceny zařízení stouply, objevily se politické obavy z důsledků, a tak bylo pořízení kamer odloženo. Znamená to, že policisté, kteří byli v neděli na scéně, nebyli vybaveni technologií, která by mohla poskytnout jejich pohled na incident.

Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden řekl, že se musí tito policisté z činu zodpovídat. „V národu se opět probouzí zármutek a zlost, že se další černoch stal obětí přehnaného zásahu,“ konstatoval Biden.

Incident odsoudil také wisconsinský guvernér Tony Evers.„Nemůžeme dovolit, aby pokračoval tento koloběh systémového rasismu a nespravedlnosti,“ uvedl Evers. „Také ale nemůžeme jít dál touto cestou škod a ničení,“ dodal směrem k reakci demonstrantů v Kenoshi na nedělní incident.

Republikáni obvinili demokratické politiky z uspěchaného posuzování případu. Wisconsin patří ke státům, které pomohou rozhodnout prezidentské volby, vyhrát zde totiž může jak republikán, tak demokrat.

Protesty ve Wisconsinu
Zdroj: David Goldman/ČTK/AP

Bouřlivé protesty začaly už v noci na pondělí, kdy lidé zapalovali ohně a poškodili auta, rozbíjeli okna a střetli se s bezpečnostními složkami. V pondělí večer policisté vypálili slzný plyn půl hodiny poté, kdy vstoupil v platnost zákaz vycházení. Snažili se rozehnat lidi skandující tradiční heslo „žádná spravedlnost, žádný mír“. Demonstranti také ohrožovali policisty v kordonu, který chránil soudní budovu. V blízkosti soudu pak zůstalo podle AP několik set lidí, pokřikovali na policisty a zapalovali ohně. Vzplál také vůz na odvoz odpadu.

Kvůli nepokojům byly mobilizovány i Národní gardy Wisconsinu. Původně bylo povoláno 125 příslušníků, guvernér Evers později zvýšil jejich počet na 250. Mají podporovat členy místní policie a chránit „klíčovou infrastrukturu a kulturní instituce“, uvádí prohlášení Eversovy kanceláře.

Aktivisté z hnutí Black Lives Matter požadují okamžité propuštění nebo zatčení policistů, kteří stříleli na Blakea.

Protesty zasáhly i jiná americká města. Policie se s demonstranty střetla opět v Portlandu, Seattlu či Minneapolisu. První jmenované město zažívá protesty už několik týdnů, někdy dojde k násilným střetům. V pondělí večer místního času policie zadržela několik demonstrantů poté, co zapálili ohně u kanceláří policejních odborů.

V Seattlu podle policistů zapálili protestující několik budov –⁠ zadržen byl nejméně jeden demonstrant a jeden policista utrpěl zranění. V Minneapolisu skupina demonstrantů, v níž byl i muž ozbrojený puškou, zastavila policejní obrněnec, načež pořádkové síly použily slzný plyn.