„Jste to vy, kdo stvořil nenávist a rozdělení.“ Demokraté se opřeli do Trumpa kvůli rasovým nepokojům

Politici Demokratické strany kritizují amerického prezidenta Donalda Trumpa za rozdmýchávání násilí a rozdělování společnosti. Konkrétně se takto vyjádřil Joe Biden, který ho vyzve v listopadových prezidentských volbách, a starostové měst Portland a Kenosha. Jimi otřásají protesty proti rasismu a policejní brutalitě doprovázené násilnostmi. Trump oznámil, že se do Kenoshi vydá.

Biden v neděli k situaci prohlásil: „Odsuzuji násilí jakéhokoli druhu páchané kýmkoli, ať už na levici, nebo na pravici. A vyzývám Donalda Trumpa, aby činil totéž.“ Spojené státy se podle něj nesmí stát zemí, která je ve válce sama se sebou. „Co si prezident Trump myslí, že se stane, když bude pokračovat v rozdmýchávání plamenů nenávisti a rozdělení naší společnosti a ve využívání politiky strachu k burcování svých stoupenců? Lehkovážně povzbuzuje násilí,“ dodal.

V podobném duchu se k prezidentovi za republikány obrátil demokratický starosta Portlandu Ted Wheeler: „Jste to vy, kdo stvořil nenávist a rozdělení. (…) Pokusil jste se nás rozdělit více než jakákoli jiná postava moderních dějin. A teď po mě chcete, abych zastavil násilí, které jste pomáhal stvořit.“

Ostře kritizoval Trumpovu rétoriku, která podle něj podporuje rozdělení společnosti a podněcuje násilí. Odmítl také jeho víkendové příspěvky na Twitteru, v nichž prezident starostu vyzval, aby federální vládu požádal o pomoc s nastolením pořádku. Podle starosty je takový postoj agresivní.

Trump o víkendu napsal řadu tweetů, v nichž mimo jiné otevřeně vyjádřil podporu svým stoupencům mířícím do Portlandu čelit protestujícím, které v pátek označil za anarchisty, agitátory, výtržníky a plenitele. Zdůraznil přitom nutnost nastolit „zákon a pořádek“.

Místní úřady v Portlandu se mezitím připravují na další eskalaci násilí, které městem zmítá už tři měsíce, od smrti Afroameričana George Floyda, který zemřel při brutálním policejním zákroku. Na sociálních sítích se totiž objevily příspěvky slibující odplatu za víkendové zastřelení člena pravicové skupiny Patriot Prayer při pouličních střetech mezi Trumpovými přívrženci a jejich odpůrci. „Ty z vás, kteří jste ráno na Twitteru říkali, že se chystáte do Portlandu za odplatou, vyzývám, abyste se drželi zpátky,“ prohlásil Wheeler.

Kenosha a Trump

Demokraté se do Trumpa opřeli i kvůli situaci v Kenoshe, kam se prezident chystá v úterý. To podle nich znovu vyhrotí situaci ve městě, která se postupně uklidňuje. Minulý týden tam propukly protesty poté, co policisté sedmkrát střelili do zad Afroameričana Jacoba Blakea.

Demokratický zástupce guvernéra Wisconsinu Mandela Barnes připomněl nedávný republikánský nominační sjezd, který se podle něj celý soustředil na vytváření ještě větší nevraživosti a prohlubování rozporů ohledně dění v Kenoshe: „Nevím jak, vzhledem ke všem předchozím vyjádřením, která prezident učinil, tu chce být prospěšný. My to teď vůbec nepotřebujeme.“