TÉMA

Rasové nepokoje

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

„Jste to vy, kdo stvořil nenávist a rozdělení.“ Demokraté se opřeli do Trumpa kvůli rasovým nepokojům

Politici Demokratické strany kritizují amerického prezidenta Donalda Trumpa za rozdmýchávání násilí a rozdělování společnosti. Konkrétně se takto vyjádřil Joe Biden, který ho vyzve v listopadových prezidentských volbách, a starostové měst Portland a Kenosha. Jimi otřásají protesty proti rasismu a policejní brutalitě doprovázené násilnostmi. Trump oznámil, že se do Kenoshi vydá.
31. 8. 2020|

Pentagon prověří postup gardy při demonstracích. Mizí další sochy spojované s rasismem

Americký ministr obrany Mark Esper nařídil prověřit nasazení národní gardy během nynější vlny demonstrací proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti. Pentagon v prohlášení sdělil, že Esperovo nařízení je standardním krokem. V souvislosti s tím se v USA rozhořela diskuse o užití gumových projektilů. V USA i ve světě dál mizí z veřejného prostoru sochy spojované s kolonialismem či rasismem, další se stávají terčem útoků.
12. 6. 2020Aktualizováno12. 6. 2020, 20:45|