Kanada volí parlament. Trudeau po aférách ztrácí, konzervativci sílí, bodovat může i Singh

Události: Vyhrocená kampaň před parlamentními volbami v Kanadě (zdroj: ČT24)

Kanaďané v pondělí vybírají nové poslance. Očekává se, že ani jedna z tradičních stran, které se střídají u moci od roku 1867, nezíská většinu. Liberálové vládnoucího premiéra Justina Trudeaua a opoziční konzervativci proti sobě vedli nezvykle tvrdou kampaň. Nechyběla ostrá slova ani zveřejňování starých kompromitujících fotografií. Rozruch vzbudila zejména fotografie Trudeaua, který si v minulosti začerňoval obličej a čelí nařčení z rasismu.

O 338 křesel ve federálním parlamentu se ucházejí členové šesti politických stran, z nichž dvě připadají v úvahu, že budou sestavovat vládu. Očekává se, že dvě tradiční strany dostanou největší počet hlasů, ale nebudou tentokrát schopny sestavit většinovou vládu.

Liberální strana a Konzervativní strana se u moci střídají v Kanadě po 152 let, tedy od chvíle, kdy země získala nezávislost na Velké Británii. Před čtyřmi lety triumfovali liberálové a jejich mladý předseda Justin Trudeau, který se prezentuje jako ochránce etnických menšin a ukázal vlídnou tvář uprchlíkům.

Kanadský premiér Justin Trudeau
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

Průzkumy teď dávají liberálům pouze minimální náskok před konzervativci Andrewa Scheera. Jeden z posledních dokonce počítal s tím, že konzervativci získají 32, zatímco liberálové 31 procent hlasů. Ostatní zatím dávají jednoprocentní náskok liberálům.

Místo koalice spíše menšinový kabinet

Příští kanadská vláda tak může být menšinová, jak tomu bylo od konce 19. století už třináctkrát. Klasickou formální vládní koalici měla pouze za první světové války.

Jako případný koaliční partner by pro liberály přicházela v úvahu Nová demokratická strana (NDP) syna indických přistěhovalců, sikha Jagmeeta Singha, která by mohla přesvědčit až pětinu Kanaďanů.

Singh voliče objížděl s turbanem na hlavě, včetně Québeku, který nedávno zákonem zakázal veřejně činným osobám nosit jakékoli náboženské symboly. Prohlásil, že je připraven spolupracovat s liberály, pokud budou vládnout, aby pomohl zastavit vliv konzervativců.

Jagmeet Singh
Zdroj: Chris Helgren/Reuters

Do možné koalice by mohli vstoupit rovněž Zelení, jež vede Elizabeth Mayová. Podpora strany kolísá kolem osmi procent.

Strana Québecký blok sice může získat zhruba sedm procent hlasů, ale orientuje se především na provinční záležitosti a nebývá oslovována coby partner na federální úrovni. Lidová strana vznikla loni a voleb se účastní vůbec poprvé. Podle průzkumů může získat kolem čtyř procent hlasů.

Kampaň plná tvrdých slov a hrozeb

Čtyřicetidenní kampaň provázely osobní útoky hlavních politických rivalů. Podle Trudeaua vedli letos konzervativci jednu z „nejšpinavějších a nejodpornějších“ kampaní vůbec. O atmosféře vypovídá na Kanadu nezvyklá situace – premiér na jednom setkání v Ontariu s voliči přišel s devadesátiminutovým zpožděním a v neprůstřelné vestě, jež byla vidět pod košilí.

Doprovázelo ho nezvykle mnoho členů ochranky v civilu i uniformách. Jeho žena Sophie Grégoire, která měla setkání zahájit, nepřišla vůbec. Vysvětlovalo se to jako nezbytné opatření proti blíže neupřesněné hrozbě.

Už v září se v tisku objevila fotografie z večírku z roku 2001, kde je Trudeau zachycen se začerněným obličejem na party pořádané na téma arabské noci. Omluvil se s tím, že ačkoli tehdy to tak nechápal, dnes může být jeho počínání považováno za rasismus. Prý se převlékal za Aladina nebo černošského zpěváka a nechtěl nikoho urazit. 

Scheer k tomu poznamenal, že Trudeau není důvěryhodný, protože masky nosí stále, a také to, že začernit si obličej bylo podle něj rasismem v minulosti stejně jako nyní.

Trudeauovi uškodil i případ poslankyně Jody Wilsonové-Raybouldové. Premiér tuto ministryni spravedlnosti vyloučil z řad liberálů kvůli její neústupnosti v případu québecké firmy SNC Lavalin. Chtěl firmu ušetřit soudního stíhání za podplácení v Libyi, ale Wilsonová-Raybouldová mu oponovala.

Tato právnička z rodiny indiánů kandiduje nyní jako nezávislá. Trudeauovi případ škodí hned v několika směrech – považuje se za propagátora práv žen a menšin, avšak jeho snaha chránit SNC Lavalin poukazuje na jeho svazky s podnikatelským prostředím.

Trudeau chce levnější bydlení a léky, Scheer šetřit

Kampaň se vedla v době historicky nízké míry nezaměstnanosti. Kanaďané však považují životní náklady za příliš vysoké, takže kampani dominovala ekonomická témata. Trudeau slíbil, že bude-li vládnout, zavede daň z nemovitostí lidí, kteří v zemi trvale nežijí, což má zabránit spekulacím s nemovitostmi z ciziny.

Kanaďané po Američanech a Švýcarech utratí nejvíc peněz za předepsané léky a liberálové, ale i NDP a Zelení, slibují rozšíření zdravotního pojištění na léky. Scheer tohoto plánu využívá pro svůj argument neudržitelného zadlužování země.

Lídr kanadských konzervativců Andrew Scheer
Zdroj: Carlos Osorio/Reuters

Trudeau vyzval voliče, aby si vybrali mezi silnou vládou, které půjde o blaho Kanaďanů, anebo návratem ke „starým špatným časům“, jaké pamatují za konzervativní vlády jeho předchůdce Stephena Harpera.

Scheer, který je ještě o sedm let mladší než 47letý Trudeau, je odpůrcem potratů a stoupencem úspor. „Všechny ostatní strany chtějí výrazně navýšit výdaje a zvednou daně, aby to zaplatily. Jsme jediná strana, která je pro vyrovnané rozpočty,“ upozornil lídr konzervativců. Scheer má přezdívku „usmívající se Harper“ a slibuje, že do pěti let zkoriguje rozpočtový schodek.