Kanadský premiér Trudeau ztrácí na popularitě. Vyloučil ze strany dvě nejhlasitější kritičky

Horizont ČT24: Trudeau se potýká s poklesem popularity (zdroj: ČT24)

Kanadský premiér Justin Trudeau vyloučil ze své strany dvě bývalé členky kabinetu, Jody Wilson-Raybouldovou a Jane Philpottovou. Důvodem bylo podle něho „porušení důvěry“ mezi Liberální stranou a oběma ženami poté, co dotyčné opakovaně kritizovaly dění kolem kauzy stavební firmy SNS-Lavalin. Ta měla údajně uplácet bývalý libyjský režim Muammara Kaddáfího ve snaze získat lukrativní zakázky.

Bývalá ministryně spravedlnosti Wilsonová-Raybouldová uvedla, že na ni liberálové v čele s premiérem Trudeauem vyvíjeli nátlak, aby zařídila odložení trestního stíhání firmy. Společnost by se tak ani po letech nedostala před soud. Někdejší předsedkyně rozpočtového výboru Philpottová zase Trudeauův kabinet kritizovala, že kauzu dostatečně neprošetřil. Ministerský předseda ale ve svém stanovisku uvedl, že bývalé členky poškozují jméno jeho strany a táhlé vnitřní šarvátky nemají v týmu liberálů místo. 

„Stará Liberální strana byla nechvalně známá pro své vnitrostranické rozpory. Lidé ze stejného týmu sami sebe nevnímali jako liberály, ale liberály s pomlčkou. Moje vedení to mělo změnit. Občanské války uvnitř stran jsou totiž nesmírně škodlivé, protože Kanaďanům signalizují, že se staráme víc o sebe, než o ně. Proto jsem přistoupil k tomuto těžkému rozhodnutí,“ vysvětlil Trudeau.

Být členem politické strany přichází s právy i povinnostmi.  Tým si musí navzájem věřit a důvěra, kterou jsme předtím mezi sebou chovali, byla porušena.
Justin Trudeau
kanadský premiér

Wilson-Raybouldová: Mé svědomí je čisté

Premiér svůj nezvyklý krok dále hájil tím, že vyloučení předcházely týdny výpovědí, osobních konverzací a telefonátů s Wilson-Raybouldovou i Philpottovou, jejichž prostřednictvím se snažil utišit zmíněné obavy o postup liberálů v této kauze. „Pokud ale navzdory všem našim snahám stále nemají důvěru ve stranu a mě jako lídra, tak zcela upřímně nemohou být součástí tohoto týmu,“ uzavřel Trudeau. Vadilo mu také, že Wilson-Raybouldová bez souhlasu pořídila nahrávky z jednání s vysoce postaveným vládním činitelem.

Wilson-Raybouldová oznámila své vyloučení ze strany na twitterovém účtu a uvedla, že nemá žádné výčitky. „Mohu říct pouze to, že mé svědomí je čisté. Vím, že jsem udělala vše, co bylo třeba, alespoň podle principů a hodnot, které přesahují tuto stranu,“ napsala politička.

Podle Philpottové je premiérův krok hluboce skličující. „Útoky proti mé osobě jsou založeny na nepřesnostech a lžích. Ani já, ani Jody Wilson-Raybouldová jsme neiniciovaly krizi, s níž se nyní potýká strana a premiér,“ hájila se bývalá zákonodárkyně.

Konzervativci vedou nad liberály o deset procent

Obě ženy rezignovaly na své posty v Trudeaově vládě již dříve. Navzdory nespokojenosti s postupem liberálů v kauze ale zůstaly členkami strany, neboť podle Wilson-Raybouldové nadále věřily v její hodnoty. Strana ale po skandálu rekordně ztrácí na popularitě. Podle posledních průzkumů před říjnovými kanadskými volbami opoziční konzervativci vítězí nad liberály už o téměř 10 procent.

Trudeaovy náhlé slabosti tak naplno využívají i jeho političtí oponenti. Vůdce Konzervativní strany Andrew Sheer ve svém stanovisku v úterý večer uvedl, že Liberální strana zavrhla ty kolegy, kteří se rozhodli říct pravdu, jen aby posílila ministra, který se topí ve skandálu.

„Poselství je jasné. Pokud řeknete pravdu, není pro vás v kanadské Liberální straně místo,“ uvedl Sheer.