Kanadská vláda se otřásá. Trudeau se údajně snažil ovlivnit vyšetřování korupce

Kanadský premiér Justin Trudeau čelí vážné vládní krizi kvůli obvinění, že se jeho spolupracovníci i on sám snažili ovlivnit vyšetřování korupce ve prospěch obří domácí firmy SNC-Lavalin. Zprávy médií o vměšování do vyšetřování potvrdila bývalá ministryně spravedlnosti Jody Wilsonová-Raybouldová, která ve středu vypovídala před parlamentním výborem pro justici. Jeho členům řekla, že čelila tlaku, aby stavební firma kvůli podezření z úplatkářství neskončila před soudem.

Skandál se týká strojírenské a stavební společnosti SNC-Lavalin Group Inc., kterou úřady vyšetřovaly kvůli podezření z úplatků při získávání zakázek v Libyi.

Exministryně poslancům řekla, že ona a její kolegové čelili loni čtyři měsíce silnému a „zcela nevhodnému“ tlaku, aby se kauza vyřešila jinak než podáním obžaloby a soudním procesem. O případu s ní prý hovořil i premiér osobně a prosil ji, aby s věcí pomohla.

Firma SNC-Lavalin Group zaměstnává celosvětově více než 50 tisíc lidí, z toho devět tisíc v Kanadě. Premiér Trudeau údajně na bývalou ministryni tlačil i hrozbou, že pokud se firma dostane před soud, přesune své ústředí z Montrealu do Londýna a řada lidí přijde o práci.

Trudeau jakékoliv pochybení odmítá

„Trvám na tom, že jsme se já i mí spolupracovníci od začátku chovali zcela řádně a profesionálně. Naprosto nesouhlasím s tím, jak události popsala (Wilsonová-Raybouldová),“ řekl Trudeau na tiskové konferenci.

Lídr opozičních konzervativců Andrew Scheer premiéra vyzval k rezignaci. „S čistým svědomím už nemůže tuto zemi vést,“ řekl novinářům.

V Kanadě se letos v říjnu budou konat parlamentní volby. Podle serveru BBC už výzkumy naznačují, že skandál by mohl liberálům premiéra Trudeaua v hlasování uškodit.