TÉMA

Montreal

Po ledové bouři v Kanadě zůstali dva mrtví, statisíce lidí jsou bez proudu

Životy dvou lidí, stovky popadaných stromů a rozsáhlé výpadky elektrické energie má na svědomí ledová bouře na východě Kanady. Nepřízeň počasí zasáhla zejména dvě nejlidnatější kanadské provincie Québec a Ontario a město Montreal. Výpadky proudu jsou podle agentury AFP nejhorší od havárie způsobené počasím v roce 1998.
7. 4. 2023|

Do jeslí u Montrealu narazil autobus, dvě děti zemřely

Dvě děti přišly o život a dalších šest utrpělo zranění, když v kanadském městě Laval nedaleko Montrealu narazil do budovy jeslí autobus městské hromadné dopravy. Řidič autobusu skončil ve vazbě a čelí obviněním ze zabití a nebezpečné jízdy, informuje zpravodajská společnost CBC. Šéf místní policie agentuře AFP řekl, že vyšetřovatelé mají jeho čin za úmyslný.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:17|

Konference OSN o biodiverzitě má pomoct zastavit hromadné vymírání

V kanadském Montrealu začala dvoutýdenní konference OSN o biologické rozmanitosti (COP15), kde má být přijat nový strategický dokument Globální rámec pro biodiverzitu. Cílem setkání je, aby se země světa dohodly na tom, jak zajistí, aby v roce 2030 bylo na světě víc zvířat, rostlin a ekosystémů než nyní, píše agentura Reuters.
7. 12. 2022|

Vědci poprvé nafilmovali, jak se covid šíří tělem. Průnik do mozku znamenal smrt

V nové studii, kterou provedli vědci z Yaleovy univerzity a Univerzity v Montrealu, bylo poprvé na živých zvířatech pomocí videozáznamů zachyceno šíření viru SARS-CoV-2. Experti díky nim mohli sledovat, jak se infekce přesouvá z nosu myší do jejich plic a dalších orgánů.
20. 8. 2021|

Střelec v Kanadě zavraždil nejméně 23 lidí. Vydával se za policistu

Střelec na severu kanadské provincie Nové Skotsko zabil během dvanácti hodin nejméně 23 lidí, včetně policistky. Podezřelý je mrtvý, zemřel patrně při přestřelce s policií. Zatím není jasné, co ho k činu motivovalo. Podle agentury AP se jedná o nejhorší podobný útok v kanadské historii.
20. 4. 2020Aktualizováno20. 4. 2020, 22:13|

Stav nouze a povolaná armáda. Kanadu zaplavila velká voda, hladina stále stoupá

Východ Kanady zasáhly silné záplavy. Ottawa, Montreal i další menší města vyhlásily stav nouze a federální vláda vyslala na pomoc stovky vojáků. Povodně jsou důsledkem jarního tání sněhu a hustých srážek. Meteorologové na konci víkendu očekávají další déšť.
28. 4. 2019|

Kanadská vláda se otřásá. Trudeau se údajně snažil ovlivnit vyšetřování korupce

Kanadský premiér Justin Trudeau čelí vážné vládní krizi kvůli obvinění, že se jeho spolupracovníci i on sám snažili ovlivnit vyšetřování korupce ve prospěch obří domácí firmy SNC-Lavalin. Zprávy médií o vměšování do vyšetřování potvrdila bývalá ministryně spravedlnosti Jody Wilsonová-Raybouldová, která ve středu vypovídala před parlamentním výborem pro justici. Jeho členům řekla, že čelila tlaku, aby stavební firma kvůli podezření z úplatkářství neskončila před soudem.
28. 2. 2019|