Část USA zasáhly silné bouře, zemřelo nejméně deset lidí

Jižní část Spojených států zasáhly v pátek bouře, tornáda a silné srážky. Úřady ve státech Alabama, Kentucky, Tennessee, Mississippi a Arkansas hlásí nejméně deset mrtvých. Velké problémy způsobily popadané stromy. Bez proudu byl v noci na sobotu zhruba milion odběratelů.

Po třech mrtvých hlásí státy Alabama a Kentucky. V Alabamě zabíjely spadlé stromy, úřady v Kentucky podrobnosti nezveřejnily.

Podle kentuckého guvernéra Andyho Besheara tento stát zaznamenal nejméně dvě tornáda. Beshear varoval především před silným větrem, který je schopný „vynést z vozovky traktor“. Dva mrtvé způsobily pády stromů ve státě Tennessee.

Americká Národní meteorologická služba varuje, že se bouře přesouvají více na sever. Přinést mohou silné dešťové i sněhové srážky, silný vítr či tornáda. V nejzasaženějších státech byl v noci na sobotu SEČ bez proudu milion odběratelů. Komplikace již dříve bouře způsobily v Kalifornii, kde na řadě míst zaznamenaly velmi silné sněžení.

Podle agentury Reuters nejsou zimní bouře na jihu Spojených států ničím výjimečným. V oblasti se střetává proudění chladného vzduchu ze severu s přísunem teplejšího vzduchu z Mexického zálivu.