TÉMA

Zákaz potratů

Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky. Z Washingtonu zní kritika

Americký federální soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost registrace potratové pilulky mifepristonu. Znamená to, že by se měla přestat prodávat. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti rozhodnutí odvolat, může to učinit do sedmi dní, než verdikt nabude účinnosti.  Situaci komplikuje rozhodnutí jiného soudce, které je zcela opačné.
8. 4. 2023|

Republikáni na Floridě schválili zákaz interrupcí po patnáctém týdnu těhotenství

Sněmovna reprezentantů amerického státu Florida schválila návrh zákona, jenž zakazuje ukončení těhotenství po patnáctém týdnu. Očekává se, že novelu brzy schválí místní Senát. Přísné protipotratové zákony nyní prosazuje několik republikány kontrolovaných amerických států, zatímco nejvyšší soud posuzuje, zda jsou tyto zákony v souladu s ústavou.
17. 2. 2022|

Bidenova vláda žádá o zablokování texaského zákazu potratů

Americké ministerstvo spravedlnosti požádalo Nejvyšší soud Spojených států, aby na dobu probíhající soudní bitvy zablokoval vymáhání texaského zákona zakazujícího většinu potratů. Vláda odvolání avizovala poté, co minulý týden federální odvolací soud umožnil Texasu ponechat prozatím kontroverzní opatření v platnosti.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 23:16|

Americký federální soud znovu umožnil Texasu nechat v platnosti zákaz potratů. Biden požádá o zablokování zákona

Texas může nadále zakazovat ženám ve většině případů podstupovat potraty, rozhodl ve čtvrtek federální odvolací soud. Zamítl další pokus administrativy prezidenta Joea Bidena zrušit protipotratový zákon, který je nejpřísnější v celých Spojených státech. Federální vláda následně oznámila, že o opětovné zablokování zákona požádá nejvyšší soud. Ten už jednou povolil vstup normy v platnost, ale nezabýval se její ústavností.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 19:24|