Danske Bank se přiznala k podvodům. Podle americké justice „usnadňovala praní peněz“

Největší dánská bankovní společnost Danske Bank se v úterý ve Spojených státech přiznala k podvodům a souhlasila s tím, že jí propadne rezerva dvě miliardy dolarů (45,7 miliardy korun). O urovnání po dlouhotrvajícím vyšetřování, které se zabývalo praním špinavých peněz v estonské pobočce banky, informovalo americké ministerstvo spravedlnosti. Skandál se týká transakcí v hodnotě 200 miliard eur (4,9 bilionu korun), které banka v letech 2007 až 2015 uskutečnila přes estonskou divizi.

Dánská společnost se přiznala, že poskytovala bankovní služby podezřelým zákazníkům, včetně některých v Rusku, prostřednictvím své estonské pobočky, i když si byla vědoma, že existuje riziko praní špinavých peněz, oznámil americký resort spravedlnosti v prohlášení.

„Danske Bank po léta lhala a podváděla americké banky, aby mohla americkým finančním systémem přečerpat miliardy dolarů pocházejích z podezřelé a kriminální činnosti,“ uvedl newyorský federální prokurátor Damian Williams. Největší dánská banka podle něj „záměrně nerespektovala americké zákony“ a „usnadňovala praní peněz“ prostřednictvím amerického finančního systému.

Výše pokuty odpovídá rezervám, které si Danske Bank na tento případ vytvořila. Firma uvedla, že zaplatí americkému ministerstvu spravedlnosti 1,21 miliardy dolarů, americké Komisi pro cenné papíry a burzy 179 milionů dolarů a dánskému speciálnímu kriminálnímu útvaru 4,75 miliardy dánských korun (15,5 miliardy Kč).

„Tato usnesení znamenají konec vyšetřování ze strany amerických a dánských orgánů,“ prohlásil předseda představenstva Danske Bank Martin Blessing. „Spolupracovali jsme od chvíle, kdy nás úřady oslovily, a podmínky usnesení akceptujeme,“ dodal.