TÉMA

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických

Členové Proud Boys jsou vinni z přípravy spiknutí v Kapitolu, rozhodla porota

Porota ve Spojených státech shledala čtyři členy krajně pravicové skupiny Proud Boys, včetně jejího bývalého lídra Enriquea Tarria, vinnými z rozvratného spiknutí v souvislosti s útokem na americký Kapitol 6. ledna 2021. Informuje o tom agentura Reuters. Dav stoupenců tehdejšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa před více než dvěma lety vtrhl do sídla Kongresu ve snaze zabránit oficiálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách z listopadu 2020.
4. 5. 2023|

Washington vyšetřuje únik tajných informací, podezírá Rusko. Zveřejněné údaje zároveň zpochybňuje

Rusko nebo proruské síly jsou podle tří amerických představitelů, kteří hovořili s agenturou Reuters, pravděpodobně za únikem amerických tajných informací o podpoře Ukrajiny před chystanou jarní protiofenzivou. Washington začal únik vyšetřovat.
8. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 20:41|

Spojené státy požádají o vydání zločince zadrženého v Česku. Je obviněný ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili tři členy východoevropské zločinecké organizace s vazbami na íránskou vládu ze spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádovou. Jeden z obviněných mužů, Polad Omarov, byl na začátku ledna zadržen v Česku. Spojené státy požádají o jeho vydání na základě obvinění, kterým muž čelí. V prohlášení to uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.
27. 1. 2023|

Bidenovi spolupracovníci našli další tajné dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem

Spolupracovníci amerického prezidenta Joea Bidena našli další utajované dokumenty, které Biden neodevzdal Národnímu archivu. S odvoláním na svůj zdroj o tom ve středu informoval zpravodajský server televize NBC. Jde už o druhý podobný případ. V tom prvním se v Bidenově bývalé kanceláři ve Washingtonu našly tajné vládní dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem. Případ prověřuje americké ministerstvo spravedlnosti i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).
11. 1. 2023|

Danske Bank se přiznala k podvodům. Podle americké justice „usnadňovala praní peněz“

Největší dánská bankovní společnost Danske Bank se v úterý ve Spojených státech přiznala k podvodům a souhlasila s tím, že jí propadne rezerva dvě miliardy dolarů (45,7 miliardy korun). O urovnání po dlouhotrvajícím vyšetřování, které se zabývalo praním špinavých peněz v estonské pobočce banky, informovalo americké ministerstvo spravedlnosti. Skandál se týká transakcí v hodnotě 200 miliard eur (4,9 bilionu korun), které banka v letech 2007 až 2015 uskutečnila přes estonskou divizi.
13. 12. 2022|

Izraelský ministr označil americké vyšetřování smrti novinářky za chybu

Izraelský ministr obrany Benny Gantz potvrdil, že Spojené státy začaly vyšetřovat zastřelení reportérky televize al-Džazíra Širín abú Akláhové. V prohlášení to ale zároveň označil za velkou chybu. Izrael podle něj nebude na vyšetřování spolupracovat.
15. 11. 2022|

Pasažéři havarovaných Boeingů 737 MAX jsou podle soudu oběťmi zločinu

Pasažéři zabití při dvou tragických nehodách Boeingu 737 MAX jsou právně považováni za oběti trestného činu, rozhodl texaský soud. Právní zástupce obětí uvedl, že to umožní trestní stíhání, díky němuž bude společnost Boeing hnána k plné odpovědnosti.
22. 10. 2022|

U Trumpa se našly utajované dokumenty. Je podezírán z porušení zákona o špionáži

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v pondělí v sídle exprezidenta Donalda Trumpa zajistili dokumenty s různými stupni utajení, uvedlo v pátek americké ministerstvo spravedlnosti. O povolení k prohlídce žádali vyšetřovatelé i kvůli podezření na porušení zákona o špionáži. Příkaz k domovní prohlídce nechal zveřejnit americký federální soud.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 22:35|

FBI odnesla z Trumpova sídla dokumenty s různými stupni utajení, píšou americká média

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) hledali při pondělní razii v sídle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa dokumenty týkající se jaderných zbraní, napsal deník The Washington Post. Exprezident to označil za výmysl. Ministerstvo spravedlnosti požádalo soud, aby zveřejnil příkaz, který prohlídku povolil. Trump apeluje, aby se tak stalo „okamžitě“. Podle listu The Wall Street Journal si agenti odnesli asi dvacet krabic s dokumenty různých stupňů utajení. Mají mezi nimi být i informace o udělení milosti Trumpovu spojenci Rogeru Stoneovi nebo informace o francouzském prezidentovi.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:59|