Izraelský ministr označil americké vyšetřování smrti novinářky za chybu

Izraelský ministr obrany Benny Gantz potvrdil, že Spojené státy začaly vyšetřovat zastřelení reportérky televize al-Džazíra Širín abú Akláhové. V prohlášení to ale zároveň označil za velkou chybu. Izrael podle něj nebude na vyšetřování spolupracovat.

Ministr Gantz uvedl, že Izrael dal Spojeným státům jasně najevo, že „nespolupracujeme na jakémkoliv externím vyšetřování“.

„Rozhodnutí amerického ministerstva spravedlnosti vyšetřovat nešťastnou smrt Širín abú Akláhové je vážnou chybou,“ uvedl ministr s tím, že Izrael provedl vlastní „nezávislé a profesionální“ vyšetřování.   

Palestinská novinářka abú Aklahová, která měla také americké občanství, byla zastřelena 11. května, když pracovala na reportáži o izraelské vojenské operaci v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu. Na hlavě měla helmu a měla také ochrannou vestu označenou viditelně novinářským logem.

Izraelské vyšetřování smrti jednapadesátileté reportérky v září dospělo k závěru, že ji pravděpodobně neúmyslně zastřelil izraelský voják, ale že nešlo o cílený útok. Palestinští činitelé, rodina novinářky a al-Džazíra naopak Izrael viní z cíleného útoku. 

Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti na žádost agentury AP o komentář ke Gantzovu prohlášení zatím nereagoval. O vyšetřování zatím neuvedli oficiální činitelé žádné další detaily. Podle agentury AP by ale vyšetřování izraelských operací ze strany USA bylo vzácným krokem, který by mohl otřást pevným spojenectvím mezi oběma zeměmi.