Reportérku al-Džazíry zřejmě neúmyslně zastřelil izraelský voják, oznámili vyšetřovatelé

Izraelské vyšetřování týkající se zabití Šírín abú Aklahové, reportérky televize al-Džazíra, dospělo k závěru, že ji pravděpodobně neúmyslně zastřelil izraelský voják a nešlo o cílený útok. S odkazem na pondělní sdělení izraelské armády o tom píše agentura Reuters. Palestinská novinářka abú Aklahová, která měla také americké občanství, byla zastřelena 11. května, když pracovala na reportáži o izraelské operaci v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Agentura AP s odkazem na nejmenovaného vysoce postaveného představitele izraelské armády uvedla, že armáda nezahájí trestní vyšetřování incidentu, což znamená, že voják ani nikdo z jeho velitelů nebude potrestán.

Izraelská armáda oznámila, že se její vojáci při operaci v Džanínu stali terčem silné palby, která vycházela ze všech stran. Palbu opětovali, a to i na místo, kde abú Aklahová stála, tedy asi 200 metrů od jejich pozice. Podle armády se však vojákům nepodařilo odhadnout, že se jedná o novinářku.

Armáda doplnila, že „existuje vysoká pravděpodobnost, že paní abú Aklahovou omylem zasáhla palba Izraelských obranných sil, jejímž cílem byly podezřelé osoby, které byly identifikovány jako palestinští ozbrojenci“. Podle armády je rovněž možné, že novinářku zasáhli palestinští ozbrojenci.

Smrt abú Aklahové, která byla po dvě desetiletí jednou z nejznámějších tváří informujících o izraelsko-palestinském konfliktu, vyvolala rozhořčení po celém světě, zejména poté, co policie ztloukla truchlící na jejím pohřbu v Jeruzalémě.

Jiné výpovědi svědků mezitím zpochybňují, že se izraelští vojáci stali terčem palby z místa, kde novinářka stála. „Všechny důkazy, fakta a vyšetřování prokázaly, že Izrael byl pachatelem a že Šírín zabil. Měl by nést odpovědnost za svůj zločin,“ konstatoval mluvčí předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

Analýza místa činu i zvukových a obrazových záznamů

Izraelské vyšetřování, které zahrnovalo rozhovory s izraelskými vojáky, analýzu místa činu a také zvukových a obrazových záznamů, dospělo k závěru, že „není možné jednoznačně určit zdroj střelby“, která zabila abú Aklahovou. Izrael přitom opakovaně odmítl, že by jeho vojáci na novinářku stříleli cíleně, a zdůraznil, že podle závěrů vyšetřování vojáci jednali v souladu s pravidly.

„Se stoprocentní jistotou můžeme říci, že žádný voják IDF úmyslně nestřílel na reportérku nebo nezúčastněnou osobu na místě,“ prohlásil vysoce postavený izraelský vojenský představitel, jenž novináře seznámil se závěry vyšetřování.

Zpráva Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) v červnu uvedla, že abú Aklahová stála s dalšími novináři a podle helmy a modré neprůstřelné vesty s označením „press“ byla jasně identifikovatelná jako novinářka, když byla zastřelena jedinou kulkou. Při incidentu byl postřelen další palestinský novinář Alí Samúdí. Podle zprávy zabila abú Aklahovou střelba izraelských vojáků, nikoli palestinských ozbrojenců.

Palestinští představitelé a rodina abú Aklahové oznámili, že se domnívají, že novinářka byla zabita úmyslně, a odmítli izraelská prohlášení, že v blízkosti místa, kde stála, byli ozbrojenci.

„Naše rodina není tímto výsledkem překvapena, protože je zřejmé, že izraelští váleční zločinci nemohou vyšetřovat své vlastní zločiny. Zůstáváme však hluboce zraněni, frustrováni a zklamáni,“ napsala rodina v prohlášení, přičemž opět vyzvala k nezávislému vyšetřování v USA a u Mezinárodního trestního soudu (ICC).

Forenzní analýza smrtícího projektilu provedená pod americkým dohledem v červenci byla neprůkazná, jelikož kulka byla příliš poškozená.

Americké ministerstvo zahraničí v červenci dospělo k závěru, že abú Aklahovou zřejmě zabila střelba z izraelských pozic, ale že neexistují důkazy svědčící o tom, že by na ni izraelští vojáci stříleli úmyslně.