Washington vyšetřuje únik tajných informací, podezírá Rusko. Zveřejněné údaje zároveň zpochybňuje

Rusko nebo proruské síly jsou podle tří amerických představitelů, kteří hovořili s agenturou Reuters, pravděpodobně za únikem amerických tajných informací o podpoře Ukrajiny před chystanou jarní protiofenzivou. Washington začal únik vyšetřovat.

Únikem tajných informací se zabývá americké ministerstvo spravedlnosti, jeho mluvčí upřesnil, že úřad spolupracuje i s ministerstvem obrany. To oznámilo, že se zabývá zveřejněním dokumentů označených jako americké tajné materiály, již v pátek. „Odmítáme poskytnout další komentář,“ dodal mluvčí resortu spravedlnosti.

Podle zdrojů agentury Reuters je za únikem pravděpodobně Rusko nebo proruské elementy. To, co se objevilo na sociálních sítích, bylo ale podle nich částečně upraveno tak, aby vyznívalo pro Rusko příznivěji. Například je v nich snížena velikost ruských ztrát. Na sociálních sítích je dokument, který hovoří o 16 tisících až 17,5 tisíce padlých Rusů, ale podle Reuters odhadují americké úřady, že se ruské ztráty pohybují kolem 200 tisíc mrtvých a zraněných. 

Podle listu The New York Times však vypátrání zdroje úniku zřejmě nebude snadné. Dostatečné bezpečnostní oprávnění k přístupu k dokumentům mají podle odhadu zdroje deníku „stovky, ne-li tisíce vojáků a vládních úředníků“. V uplynulých dnech však ministerstvo obrany zpřísnilo pravidla pro přístup k utajeným dokumentům, uvedl zdroj.

Konkrétní bojové plány, například jak, kdy a kde hodlá Ukrajina zahájit ofenzivu, dokumenty neobsahují. Nabízejí ale pohled na to, co ukrajinské jednotky potřebovaly k 1. březnu. Zmiňují se například o míře výdajů na raketové systémy HIMARS.

Podle analytiků listu The New York Times uniklé dokumenty ukázaly, že Spojené státy mají velmi podrobný vhled do ruských válečných plánů. Dokumenty ukazují, že USA byly schopné předávat Ukrajině informace o načasování ruských útoků a někdy také konkrétní údaje o plánovaných cílech, čímž napadené zemi usnadnily obranu.

Odposlouchávání významných spojenců

„Dokumenty prozrazují, že americké zpravodajské služby nejen špehují Rusy, ale také odposlouchávají významné spojence,“ dodává list. Podle něj se americké rozvědky snaží sledovat vrcholné ukrajinské politické a vojenské představitele, aby získaly jasnou představu o ukrajinské strategii boje.

Dokumenty také obsahují podrobnosti o debatě mezi jihokorejskými představiteli o dodávkách dělostřelecké munice vyrobené v USA Kyjevu. Únik dokumentů by mohl vést k menší ochotě spojeneckých rozvědek a armád sdílet mezi sebou informace. Zprávy o odposlouchávání spojenců by navíc mohly poškodit diplomatické vztahy s těmito zeměmi, dodal americký deník.

Dokumenty datované k 1. březnu s označením „tajné“ a „přísně tajné“ se objevily na sociálních sítích, zejména na Twitteru a Telegramu, který je široce dostupný v Rusku. Konkrétní bojové plány, například jak, kdy a kde hodlá Ukrajina zahájit ofenzivu, neobsahují. Nabízejí ale pohled na to, co ukrajinské jednotky počátkem března potřebovaly. Kromě údajů, které se týkají Ukrajiny, jsou v nich také informace o Blízkém východě a Číně.

Není přitom jasné, nakolik jsou informace pravé. Kromě údajů o ruských ztrátách, které zpochybnili američtí představitelé, hovořil poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak o „obrovském množství fiktivních informací“. Podle něj se Rusko snaží šířit pochybnosti o chystané ukrajinské protiofenzivě.