TÉMA

Praní

Kailisová zůstane ve vazbě, rozhodl soud. Čelí obvinění z korupce

Bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailisová, která čelí obvinění z korupce, zůstane nadále ve vazbě. Rozhodl o tom soud v Bruselu, který jí prodloužil vazbu o měsíc. Řecká politička je podezřelá v případu týkajícím se údajných úplatků ze strany Kataru pro evropské činitele, vinu ale popírá.
22. 12. 2022|

Finsko se dle svých poslanců vyrovnalo s vlivem Kremlu. Přičítají to blokování nákupu majetků ruským občanům

Finsko se podle svých poslanců již dokázalo dostatečně vyrovnat s ruským vlivem. Politici to přičítají zejména zákonům, které umožňují zablokovat ruským oligarchům a politikům nákupy nebo převody majetku. Některé české nevládní organizace volají po tom, aby podobné úpravy platily i v Česku.
17. 12. 2022|

Danske Bank se přiznala k podvodům. Podle americké justice „usnadňovala praní peněz“

Největší dánská bankovní společnost Danske Bank se v úterý ve Spojených státech přiznala k podvodům a souhlasila s tím, že jí propadne rezerva dvě miliardy dolarů (45,7 miliardy korun). O urovnání po dlouhotrvajícím vyšetřování, které se zabývalo praním špinavých peněz v estonské pobočce banky, informovalo americké ministerstvo spravedlnosti. Skandál se týká transakcí v hodnotě 200 miliard eur (4,9 bilionu korun), které banka v letech 2007 až 2015 uskutečnila přes estonskou divizi.
13. 12. 2022|

Turecko pomáhá Rusům obcházet sankce, přibývá tam ruských firem

K sankcím proti Rusku se zatím nepřipojilo Turecko. Naopak, nabízí možnost se jim vyhnout. Naposled oznámilo, že rozšíří možnost platit přes ruský platební systém MIR. Rusové v posledních letech tvoří největší skupinu turistů v Turecku a Ankara si od tohoto kroku slibuje podporu klíčového sektoru ekonomiky.
1. 5. 2022|