Kailisová zůstane ve vazbě, rozhodl soud. Čelí obvinění z korupce

Bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailisová, která čelí obvinění z korupce, zůstane nadále ve vazbě. Rozhodl o tom soud v Bruselu, který jí prodloužil vazbu o měsíc. Řecká politička je podezřelá v případu týkajícím se údajných úplatků ze strany Kataru pro evropské činitele, vinu ale popírá.

Podle agentury Reuters se Kailisová ještě může do čtyřiadvaceti hodin odvolat. Řeckou političku zadrželi 9. prosince při razii kvůli podezření z praní špinavých peněz a korupce, do kterého je zapojený Evropský parlament a nejmenovaná země Perského zálivu, údajně Katar. 

Právníci Kailisové žádali soud o propuštění a nabízeli, že pohyb čtyřiačtyřicetileté ženy mimo vazební věznici by mohl být monitorován elektronickým náramkem. „Eva Kailisová je nevinná,“ zdůraznil ve čtvrtek před soudem její právní zástupce, který ve středu řecké televizi řekl, že politička je ve špatném psychickém stavu.

Soud ale žádosti Kailisové nevyhověl. Politička, kterou její kolegové tento měsíc zbavili funkce místopředsedkyně europarlamentu, se do vazby spolu s trojicí dalších osob dostala 11. prosince kvůli podezření, že se za finanční a věcné dary snažila uplatňovat svůj vliv údajně ve prospěch Kataru. Obviněna je také z praní špinavých peněz.

Podle řeckých médií se pozornost policie, která případ vyšetřuje řadu měsíců, soustředí i na Maroko, které se údajně pokoušelo získávat přízeň podobným způsobem jako Katar.