Europoslanci odvolali Kailisovou z postu místopředsedkyně parlamentu, ta se cítí nevinná

Události: Europoslanci odvolali Kailisovou (zdroj: ČT24)

Evropští zákonodárci odhlasovali odvolání Evy Kailisové z funkce místopředsedkyně Evropského parlamentu. Sama Kailisová se považuje za nevinnou. S korupčními penězi z Kataru nemá nic společného, řekl řecké televizi Open její advokát. Řecká europoslankyně čelí obvinění z korupce a od pátku je ve vazbě v Belgii. Řecké úřady jí a její rodině zmrazily majetek. Jakékoliv pochybení odmítá i šéf mezinárodní odborové centrály ITUC Luca Visentini, který byl zadržen v pátek a podmíněně propuštěn v neděli.

Ruku pro odvolání Kailisové zvedlo 625 poslanců, dva se zdrželi a jediný byl proti. Potřeba byla dvoutřetinová většina v europarlamentu, v němž je 700 křesel. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování EP rozhodl, že Eva Kailisová už nebude jednou z jeho místopředsedkyň. Rozhodnutí je platné okamžitě,“ konstatovala předsedkyně EP Roberta Metsolaová.

Hlasování bylo na úterní program zařazeno na návrh lídrů jednotlivých parlamentních frakcí a Metsolaové, kteří dopoledne pro odvolání Kailisové hlasovali jednomyslně.

„Složili jsme závazek transparentně sloužit evropskému lidu,“ uvedla jedna ze členek takzvané Konference předsedů, šéfka Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů (S&D) Iratxe Garcíaová Pérezová. K této druhé největší frakci v EP má blízko většina zadržených a vyšetřovaných v korupční kauze včetně Kailisové, která je její členkou.

„Pozici místopředsedkyně nemůže zastávat nikdo, kdo čelí takto vážným obviněním z korupce. Její odvolání bylo nevyhnutelné. Musíme teď co nejrychleji vyšetřit, proč existující protikorupční mechanismy selhaly, a zjednat nápravu,“ prohlásil český europoslanec a pirátský člen frakce zelených Marcel Kolaja.

„Korupce je nepřijatelná. Ač je presumpce neviny silný argument, zde musí mít přednost ochrana kredibility parlamentu a evropské politiky,“ zdůraznil člen lidovecké frakce a člen TOP 09 Luděk Niedermayer. Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová předeslala, že je připravená přijmout jakákoliv protikorupční opatření či jejich zpřísnění.

Několik europoslanců Kailisovou vyzvalo, aby se vzdala svého mandátu. „Vzhledem k rozsahu korupčního skandálu je to to nejmenší, co od ní můžeme očekávat,“ poznamenala francouzská europoslankyně Manon Aubryová, spolupředsedkyně levicové frakce.

Kailisová se cítí nevinná

„Její postoj je, že je nevinná,“ prohlásil advokát Michalis Dimitrakopulos. „S korupčním financováním z Kataru nemá nic společného,“ dodal. Obhájce také odmítl komentovat zprávy tisku, podle kterých policie nalezla v bydlišti jeho klientky velkou částku peněz v hotovosti.

Kailisová byla v pátek mezi zadrženými belgickou policií kvůli vyšetřování údajné korupce ve prospěch jedné arabské země, kterou je podle tisku Katar. V neděli jí soud prodloužil vazbu. Ona a další lidé jsou obviněni ze zločineckého spolčení, korupce či praní špinavých peněz.

Mezi lidmi ve vazbě je podle tisku i její partner Francesco Giorgi. Mezi zadrženými byl i Kailisové otec Alexandros, kterého úřady v neděli propustily. Podle advokáta se může vrátit do Řecka, pokud bude chtít.

Kvůli vyšetřování řecké úřady zmrazily Kailisové, jejímu partnerovi i rodině majetek. Dimitrakopulos uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá. Realitní firma, kterou Kailisová založila s partnerem, podle něj ještě neprovozovala žádné podnikatelské aktivity.

Visentini se brání svou kritikou Kataru

„Je mi cizí jakákoliv forma korupce,“ cituje deník Corriere della Sera šéfa odborové centrály ITUC Visentiniho. Visentini tvrdí, že proti němu nebylo vzneseno „formální obvinění“. Soudci mu zakázali komunikovat s obviněnými v případu a musí je informovat o cestách mimo Evropskou unii.

Domnívá se, že ho policie vyšetřovala kvůli spolupráci s nevládní organizací Fight Impunity. Tu řídil bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri, kterého vyšetřovatelé podle deníku Corriere della Sera považují za hlavu údajné korupční sítě. Podle Visentiniho byla organizace řádně akreditovaná u Evropského parlamentu, a proto neměl důvod se domnívat, že provádí něco nekalého.

„Kdybych byl zkorumpován nebo byl korupčníkem, byly by moje postoje vůči Kataru velmi kladné. Místo toho jsem v předchozích dnech uvedl, že reformy uskutečněné touto zemí byly zcela nedostatečně,“ uvedl Visentini.