Kvůli podezření z korupce v Evropském parlamentu zadržela policie i šéfa mezinárodních odborů

Mezi lidmi, které v pátek zadržela belgická policie v souvislosti s podezřením z korupce v Evropském parlamentu (EP), je i šéf Mezinárodní konfederace odborových svazů (ITUC) Luca Visentini. Píší o tom italská média, podle kterých policie zadržela také řadu dalších Italů působících v Bruselu. Policie rovněž zadržela řeckou místopředsedkyni EP Evu Kailisovou. Většina zatčených, kteří podle tisku jednali ve prospěch Kataru, měla blízko k sociálním demokratům. Mezi vyslýchanými byl i jeden asistent europoslance z klubu Evropské lidové strany, napsal deník Le Monde.

Podle vyšetřovatelů se zadržení snažili působit na vlivné členy Evropského parlamentu tím, že jim nabízeli drahé dárky a peníze. Policie je podezřívá z korupce či zločinného spolčení. Podle vyšetřovatelů jednali v zájmu „nejmenované země Perského zálivu“, kterou je podle médií Katar.

Visentini ještě nedávno řídil evropskou odborovou centrálu (ETUC). Zadržen a vyslýchán byl také bývalý socialistický europoslanec Pier Antonio Panzeri, který odešel z EP v roce 2019, ale zachoval si mezi europoslanci vliv. Belgická policie vydala zatykač i na jeho manželku a dceru, které žijí na severu Itálie.

Podle deníku Le Monde vyšetřovatelé, které vede zkušený protikorupční soudce Michel Claise, udělali v pátek řadu domovních prohlídek a zajistili 600 tisíc eur (zhruba patnáct milionů korun). Policie prohledala i kanceláře dvou belgických europoslanců.

Měli zmírnit text, ve kterém EP kritizoval Katar

Většina zadržených a vyšetřovaných měla blízko k Pokrokovému spojenectví socialistů a demokratů (S&D), což je druhá největší frakce v EP. Podle jednoho nejmenovaného francouzského europoslance, kterého cituje list Le Monde, členové S&D výrazně zmírnili text, ve kterém EP kritizoval Katar za porušování práv zahraničních zaměstnanců, kteří pracovali na výstavbě infrastruktury pro fotbalové mistrovství světa. Socialisté také hlasovali proti nejtvrdším pozměňovacím návrhům.

„Sama Eva Kailisová ještě 21. listopadu v projevu chválila reformy, které Katar provedl. Sociálnědemokratická frakce už jí pozastavila členství. Její domovská řecká strana ji zcela vyloučila. Zatím není jasné, zda je obviněná, případně z čeho. Obecně lze ale říct, že europoslanci mají imunitu podobně jako čeští zákonodárci, a je možné je zadržet pouze v případě, kdy je policie přistihne při činu,“ upozornil bruselský zpravodaj ČT Petr Obrovský. 

Sociálnědemokratická frakce, která pozastavila členství místopředsedkyni Kailisové, uvedla, že má vůči korupci nulovou toleranci. „Plně spolupracujeme s úřady,“ uvedl klub, který ale nechtěl vyšetřování podrobněji komentovat. Vyšetřování nechtěl oficiálně komentovat ani Evropský parlament, kterým podle deníku Le Monde skandál otřásl.