TÉMA

Antonio Panzeri

Soud propustí europoslankyni Kailisovou z vazby, bude v domácím vězení

Belgický soud rozhodl o propuštění bývalé místopředsedkyně Evropského parlamentu Evy Kailisové z vazby do domácího vězení. Na plnění podmínek budou úřady dohlížet pomocí elektronického sledovacího náramku. Belgickému deníku Le Soir to potvrdil právník Kailisové. Bývalá europoslankyně čelí obvinění v rámci vyšetřování korupce sahající do Kataru a Maroka, obvinění odmítá.
12. 4. 2023|

Evropský parlament zbavil imunity dva poslance. Jsou podezřelí v aféře Katargate

Evropský parlament ve čtvrtek schválil odebrání imunity dvojici europoslanců podezřelých z účasti na korupční aféře spojené s Katarem a Marokem. Plénum vyhovělo žádosti belgických úřadů, které chtějí vyšetřovat možné zapojení Belgičana Marka Tarabelly a Itala Andrey Cozzolina do skandálu, kvůli němuž už jsou ve vazbě dva další politici. Aféře se také přezdívá Katargate.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 13:44|

Policie provedla razii v sídle Evropského parlamentu. Kailisová i její příbuzní mají zmražený majetek

Bruselská policie v pondělí opět zasahovala v sídle Evropského parlamentu (EP) v souvislosti s vyšetřováním podezření z korupce, uvedl web Politico. Korupční skandál otřásá Evropským parlamentem od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. Ve vazbě je podle médií i řecká europoslankyně a místopředsedkyně EP Eva Kailisová, která byla údajně v neděli formálně obviněna z korupce. Řecký úřad pro boj proti praní špinavých peněz oznámil, že Kailisové zmrazil veškerý majetek, opatření se vztahuje i na její příbuzné.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 21:44|

Kvůli podezření z korupce v Evropském parlamentu zadržela policie i šéfa mezinárodních odborů

Mezi lidmi, které v pátek zadržela belgická policie v souvislosti s podezřením z korupce v Evropském parlamentu (EP), je i šéf Mezinárodní konfederace odborových svazů (ITUC) Luca Visentini. Píší o tom italská média, podle kterých policie zadržela také řadu dalších Italů působících v Bruselu. Policie rovněž zadržela řeckou místopředsedkyni EP Evu Kailisovou. Většina zatčených, kteří podle tisku jednali ve prospěch Kataru, měla blízko k sociálním demokratům. Mezi vyslýchanými byl i jeden asistent europoslance z klubu Evropské lidové strany, napsal deník Le Monde.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 19:35|