Soud propustí europoslankyni Kailisovou z vazby, bude v domácím vězení

Belgický soud rozhodl o propuštění bývalé místopředsedkyně Evropského parlamentu Evy Kailisové z vazby do domácího vězení. Na plnění podmínek budou úřady dohlížet pomocí elektronického sledovacího náramku. Belgickému deníku Le Soir to potvrdil právník Kailisové. Bývalá europoslankyně čelí obvinění v rámci vyšetřování korupce sahající do Kataru a Maroka, obvinění odmítá.

„Eva Kailisová opustí vazbu, bude v domácím vězení v Belgii a bude elektronicky sledována. Rozhodl o tom vyšetřující soudce,“ řekl agentuře AFP belgický soudce Antoon Schotsaert. Zda Kailisová opustí vazbu hned ve středu, nebo až v nadcházejících dnech, není zatím jasné.

Před měsícem přitom belgický nejvyšší soud odmítl žádost Kailisové a rovněž obviněného europoslance Marka Tarabelly o propuštění.

Řecká socialistická politička byla poslední z obviněných v kauze přezdívané Katargate, která ještě zůstávala ve vazbě. Strávila v ní čtyři měsíce. V úterý belgický soud rozhodl o propuštění Tarabelly do domácího vězení. V tom je také asistent dalšího obviněného Francesco Giorgi, který je životním partnerem Kailisové. Podle informací serveru Politico ale budou partneři v domácím vězení v oddělených domácnostech.

Kailisová čelí obvinění v rámci vyšetřování korupce v Evropském parlamentu. Podle belgických žalobců se Katar a Maroko snažily ovlivnit členy parlamentu skrze nevládní organizaci Fight Impunity, kterou založil a vedl bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri. Ten začal se státními zástupci spolupracovat.

Podle obžaloby oba europoslanci dostali od Panzeriho vysoké částky, aby jednali ve prospěch zemí, jejichž zájmy bývalý italský politik prosazoval. Europoslanci i obě země obvinění odmítají.