TÉMA

Francesco Giorgi

Soud propustí europoslankyni Kailisovou z vazby, bude v domácím vězení

Belgický soud rozhodl o propuštění bývalé místopředsedkyně Evropského parlamentu Evy Kailisové z vazby do domácího vězení. Na plnění podmínek budou úřady dohlížet pomocí elektronického sledovacího náramku. Belgickému deníku Le Soir to potvrdil právník Kailisové. Bývalá europoslankyně čelí obvinění v rámci vyšetřování korupce sahající do Kataru a Maroka, obvinění odmítá.
12. 4. 2023|

Evropský parlament zbavil imunity dva poslance. Jsou podezřelí v aféře Katargate

Evropský parlament ve čtvrtek schválil odebrání imunity dvojici europoslanců podezřelých z účasti na korupční aféře spojené s Katarem a Marokem. Plénum vyhovělo žádosti belgických úřadů, které chtějí vyšetřovat možné zapojení Belgičana Marka Tarabelly a Itala Andrey Cozzolina do skandálu, kvůli němuž už jsou ve vazbě dva další politici. Aféře se také přezdívá Katargate.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 13:44|

Bývalý europoslanec Panzeri bude s vyšetřovateli spolupracovat. Za nižší trest popíše, jak fungoval korupční systém

Bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri bude výměnou za nižší trest spolupracovat s belgickými úřady na vyšetřování korupční kauzy spojené s Katarem a Marokem. Médiím to v úterý sdělila belgická prokuratura rozkrývající okolnosti aféry, kvůli níž je ve vazbě kromě Panzeriho také bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailisová. Panzeri podle prokuratury přislíbil úřadům popsat mimo jiné způsob, jakým se zmíněné země snažily ovlivňovat europoslance a kdo všechno byl do systému zapojen.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 18:19|

Europoslanci odvolali Kailisovou z postu místopředsedkyně parlamentu, ta se cítí nevinná

Evropští zákonodárci odhlasovali odvolání Evy Kailisové z funkce místopředsedkyně Evropského parlamentu. Sama Kailisová se považuje za nevinnou. S korupčními penězi z Kataru nemá nic společného, řekl řecké televizi Open její advokát. Řecká europoslankyně čelí obvinění z korupce a od pátku je ve vazbě v Belgii. Řecké úřady jí a její rodině zmrazily majetek. Jakékoliv pochybení odmítá i šéf mezinárodní odborové centrály ITUC Luca Visentini, který byl zadržen v pátek a podmíněně propuštěn v neděli.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 14:01|

Policie provedla razii v sídle Evropského parlamentu. Kailisová i její příbuzní mají zmražený majetek

Bruselská policie v pondělí opět zasahovala v sídle Evropského parlamentu (EP) v souvislosti s vyšetřováním podezření z korupce, uvedl web Politico. Korupční skandál otřásá Evropským parlamentem od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. Ve vazbě je podle médií i řecká europoslankyně a místopředsedkyně EP Eva Kailisová, která byla údajně v neděli formálně obviněna z korupce. Řecký úřad pro boj proti praní špinavých peněz oznámil, že Kailisové zmrazil veškerý majetek, opatření se vztahuje i na její příbuzné.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 21:44|